Η ασθένεια είχε καταστρέψει χιλιάδες δέντρα στη γειτονική Αλβανία, ενώ ολόκληρα χιλιόμετρα στον Αώο και το Δρίνο με πλατανοδάση έχουν ξεραθεί εντελώς.
Όσα δέντρα έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από είκοσι εκατοστά έχουν ξεραθεί και όπως σημειώνουν επιστήμονες που επισκέφθηκαν τις περιοχές, «οι εικόνες θυμίζουν πυρηνική καταστροφή».
Η ασθένεια “μεταχρωματικό έλκος” προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, ο οποίος εισβάλει στον κορμό, τα κλαδιά ή τις ρίζες, από πληγές στον εξωτερικό φλοιό του δένδρου.
Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, καθώς κατά την εξέλιξή της, νεκρώνει πλατάνια κάθε ηλικίας και μεγέθους, ενώ μεταδίδεται στα δένδρα, από τις συνενώσεις μεταξύ των ριζών τους. Ιδιαίτερα, ο πλάτανος που συναντάται στην Ελλάδα με την ονομασία orientalis, δηλαδή ανατολικός, είναι ευάλωτος από τον ένοχο αυτό μύκητα.
Αποκαλυπτική για την καταστροφή στα οικοσυστήματα των πλατάνων στην Ήπειρο είναι έκθεση του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, που δημοσιοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες, στις αρχές του 2013.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που γίνονταν:
-Στον ποταμό Καλαμά, η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με νεκρά δένδρα να αριθμούνται σε χιλιάδες. Εντοπίστηκαν πάρα πολλές νέες εστίες προσβολής, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευρύνονται με τη νέκρωση όλων των δένδρων πλατάνου σε αυτές τις θέσεις. Οι συνέπειες της ασθένειας, στο εγγύς μέλλον, αναμένεται να είναι τραγικές στον συγκεκριμένο ποταμό, με καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος της παρόχθιας βλάστησης των πλατάνων.
-Το παθογόνο έχει επεκταθεί και στον ποταμό Λούρο, όπου οι προσβολές είναι σε αρχικά στάδια.
-Η ασθένεια έχει εντοπιστεί στο χωριό Βουνοπλαγιά, που είναι σε μικρή σχετικά απόσταση από τη λίμνη των Ιωαννίνων.
-Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης πρέπει να εφαρμοστούν στον ποταμό Αχέροντα, όπου οι προσβολές βρίσκονται σε αρχικά στάδια, αλλά και στη νευραλγική θέση, πλησίον της συμβολής των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη και Σαρανταπόρου στην Κόνιτσα, όπου επίσης έχουν εντοπιστεί περιορισμένης έκτασης εστίες”.
Παρά τις επισημάνσεις αυτές, από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν ελάχιστα μέχρι σήμερα για την πρόληψη της νόσου και τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μία οικολογική καταστροφή.
Έτσι πλέον σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, τα πλατάνια πεθαίνουν…. Και ορισμένες φορές, οδεύοντας προς τον θάνατο γίνονται επικίνδυνα καθώς σπάνε κλαδιά εντός κατοικημένων περιοχών.
πηγή: epiruspost.gr