Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Το παρόν και μέλλον στον πρωτογενή τομέα
Του
ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.
πρ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η Ελλάδα είναι προικισμένη με έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα. Σε αυτό έχει συμβάλει τόσο η γεωγραφική της θέση όσο και η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους. Ο αγροτικός τομέας υπήρξε πάντα το ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό πλεονέκτημα σε δύσκολους καιρούς, που έδινε δουλειά, δημιουργούσε ανάπτυξη και κρατούσε στέρεο τον κοινωνικό ιστό, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία, με τις κοινωνικές δομές απειλούμενες, τον κοινωνικό ιστό έτοιμο να διαρραγεί και το μέλλον απρόβλεπτο και ασταθές, η Νέα Δημοκρατία βασίζει το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας στον πρωτογενή τομέα. Σε όσους ζούμε τις οικογένειές μας στην περιφέρεια, είναι ξεκάθαρο ότι ο αγροτικός τομέας με την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί μέσω της μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων και την εξαγωγή τους, αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των τοπικών οικονομιών. Το βλέπουμε γύρω μας καθημερινά. Όμως ακόμα και σήμερα, πολλά από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου παραμένουν τα ίδια με εκείνα που υπήρχαν πριν μερικές δεκαετίες.
Προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα της χώρας – όπως οι μικροί και κατακερματισμένοι κλήροι, το μικρό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων, η γήρανση του πληθυσμού, κτλ – όσο και με την καθημερινότητα των γεωργών και κτηνοτρόφων. Η έλλειψη σύγχρονων αρδευτικών δικτύων, η αδυναμία συντήρησης των υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων, η κακή βατότητα αγροτικών και κτηνοτροφικών δρόμων, η έλλειψη ομβροδεξαμενών για το πότισμα των ζώων, η αδυναμία εξηλεκτρισμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων λόγω απόστασης από το δίκτυο της ΔΕΗ και οι πρόχειρες και χωρίς άδεια λειτουργίας σταβλικές εγκαταστάσεις, είναι μερικά μόνο από τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας των παραγωγών. Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι απόλυτα ορθή η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να δώσει προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα με σκοπό να τον καταστήσει ατμομηχανή της ανάπτυξης. Αυτό που χρειαζεται πλέον είναι «να βάλουμε επιτέλους το άλογο μπροστά από το κάρο», να σκύψουμε υπεύθυνα πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας των παραγωγών και να σχεδιάσουμε μια ρεαλιστική και εφικτή αγροτική πολιτική που θα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τους κοινοτικούς πόρους.
Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει στους πολίτες για έγκριση ένα σχέδιο τεσσάρων αξόνων:
– Δημιουργία ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών και την ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αλλάξουν ριζικά την αγορά των αγροτικών προϊόντων εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό περιβάλλον και αναπτυξιακές, εξαγωγικές προοπτικές. Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στη διαδικασία διαβούλευσης για το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων» της Ηπείρου που σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά δημοπρατήρια μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην τοπική κοινωνία. Τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, η γραβιέρα, το κρέας αμνοεριφίων, το κρέας μόσχων ελευθέρας βοσκής και το μέλι είναι μερικά από τα προϊόντα που βρίσκονται στο καλάθι.
– Εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής που θα περιλαμβάνει εκτός από την υποστήριξη κλαδικών κυρίως συνεταιρισμών και δράσεις από τις βασικές γεωργικές υποδομές, όπως οι αναδασμοί, ο εξηλεκτρισμός και η αγροτική οδοποιία, έως την ανάπτυξη σύγχρονων μορφών γεωργίας όπως η συμβολαιακή γεωργία. Αυτά, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους που παραμένουν αδιάθετοι.
– Άμεση προώθηση της αναμόρφωσης του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής ώστε να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα ασφάλισης όπου άμεσα θα ανακουφίσει οικονομικά τον αγρότη και παράλληλα δεν θα επιβαρύνει το ύψος των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
– Πρόβλεψη για το μεγάλο βραχνά του αγροτικού κόσμου, τα δάνεια. Δεν είναι μόνο ότι το 70% της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένο στην Αγροτική τράπεζα αλλά και ότι η Τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η διευκόλυνση των παραγωγών στην αποπληρωμή των δανείων τους, διότι αλλιώς κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αφανισμό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ρευστότητα που θα εξασφαλιστεί για τους αγρότες, όπως για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ θα διευκολύνει σημαντικά τη δανειοδότηση του πρωτογενούς τομέα.
Για τη Νέα Δημοκρατία η έμπρακτη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα. Το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στον αγροτικό κόσμο και γενικά στους πολίτες, περικλείεται σε μια και μόνο φράση: Αν στα επόμενα δύο χρόνια κερδίσουμε το στοίχημα της πρωτογενούς παραγωγής – της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας – έχουμε κερδίσει το μισό στοίχημα της Ανάπτυξης.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΑΞΙΑ, το Σάββατο 28.4.2012)