Η Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου στην 13η Συνεδρίαση, στις 1 Οκτωβρίου 2013, αποφάσισε την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινής γνώμης και της ελληνικής κοινωνίας, για τα σοβαρά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ΤΕΙ Ηπείρου και τα οποία δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ψήφισμα
«Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Ηπείρου με αγωνία και έντονο προβληματισμό διαπιστώνει τις δραματικές δυσχέρειες που καλείται να διαχειριστεί με τη έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Ήδη αρκετούς μήνες πριν, ήταν προβλέψιμα τα προβλήματα που θα προέκυπταν στη λειτουργία του Ιδρύματος. Η ψαλιδισμένη κρατική επιχορήγηση ήταν γνωστό ότι δεν επαρκεί για τη στοιχειώδη λειτουργία, την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου και την αναγκαία συντήρηση των υποδομών ενός περιφερειακού τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού Ιδρύματος με 9500 ενεργούς φοιτητές, που δραστηριοποιείται στις τέσσερεις πρωτεύουσες της Ηπείρου. Ο αριθμός των μελών του τακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού διαρκώς φθίνει, καθώς οι θέσεις που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης δεν αναπληρώνονται. Επιπλέον, το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε ότι για φέτος ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού αντιστοιχεί μόλις στο 10% των περσινών, ενώ την ίδια στιγμή, η απόρριψη των δημιουργικών και ρεαλιστικών προτάσεών μας για την αναδιάρθρωση του Ιδρύματος στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» ήταν προφανές ότι θα οδηγούσε σε αύξηση των αναγκών σε προσωπικό και χρηματοδότηση.
Συν τοις άλλοις, η επιπόλαια απόφαση του ΥΠΑΙΘ να θέσει υπό κρίση το σύνολο των ΑΕΙ για την εφαρμογή της διαδικασίας της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και Ιδρύματα όπως το ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία υπό το πρίσμα κάθε λογής κριτηρίων (διεθνών, εθνικών ή «εκτάκτου ανάγκης») διαπιστώνεται ότι είναι εμφανώς υποστελεχωμένα, επέφερε αναστάτωση στο διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος και οδήγησε σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, προκαλώντας έντονη δυσλειτουργία κατά τον κρίσιμο τελευταίο ενάμιση μήνα, διάστημα που ήταν απόλυτα αναγκαίο για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την προετοιμασία των διοικητικών δομών και των ακαδημαϊκών μονάδων για την υποδοχή των φοιτητών και την έναρξη της νέας χρονιάς.
Τέλος, η θετική κίνηση της Πολιτείας να αποδεχθεί το κοινό αίτημα των Ιδρυμάτων και να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού με δαπάνη των ΑΕΙ, αξιοποιώντας τα αποθεματικά τους, τείνει να μείνει κενή περιεχομένου, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία πρόσληψης.
Έτσι φτάσαμε στην έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους με πληθώρα συσσωρευμένων προβλημάτων και υπό τις δυσμενέστερες προϋποθέσεις από κάθε άλλη χρονιά.
Το ΤΕΙ Ηπείρου, αν και σχετικά νέο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα, έχει αποδείξει τη δυναμική του και έχει να επιδείξει διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο, καθιστώντας το διακριτό περιφερειακό πόλο παραγωγής και μετάδοσης γνώσης ανάμεσα στα ΑΕΙ της χώρας. Τα μέλη του ακαδημαϊκού του προσωπικού (ΕΠ, ΕΡΔΙΠ, ΕΤΠ), σεβόμενοι το έργο τους, την ιστορία του Ιδρύματος, αλλά κυρίως τους 9500 ενεργούς και τους 1100 νεοεισαχθέντες φοιτητές που το επέλεξαν εμπιστευόμενοι τη μόρφωσή τους, είναι αποφασισμένα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να καλυφθεί μεγάλο ποσοστό του διδακτικού έργου, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ειδικότερα δε, κατά τις πρώτες εβδομάδες μέχρι την πλήρωση των θέσεων των εκτάκτων εκπαιδευτικών, είμαστε διατεθειμένοι, μη φειδόμενοι κόπου και ξεπερνώντας κατά πολύ το τυπικό διδακτικό μας ωράριο, να προσφέρουμε το μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων στους φοιτητές μας, οι οικογένειες των οποίων καλούνται με θυσίες να χρηματοδοτήσουν τη μόρφωσή τους.
Θα πρέπει όμως και το ΥΠΑΙΘ να αναλάβει τις ευθύνες του, να δώσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συμβάλει ουσιαστικά στην έγκαιρη αποκατάσταση της εύρυθμη λειτουργίας του ΤΕΙ Ηπείρου, επιτρέποντας μας απερίσπαστοι να επικεντρωθούμε στην άσκηση του λειτουργήματός μας».
Από το τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων