38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ Ισχυρή και με πολύ μεράκι πολιτική – πολιτιστική παρέμβαση

Νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών αλλά ιδιαίτερα μαθητές «πλημμύρισαν» την πλατεία Ανδρούτσου, στην Πρέβεζα, συμμετέχοντας στις πλούσιες εκδηλώσεις του 38ουΦεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα και απ’ ό,τι φαίνεται στήθηκαν με έμπνευση και πολύ μεράκι. Η δίψα για επαφή με τη δράση και τις θέσεις του ΚΚΕ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πλατιάς ανταπόκρισης που είχε το Φεστιβάλ.

Οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Πρέβεζα ξεκίνησαν μεαφιέρωμα στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, την Κνίτισσα που έδωσε τη ζωή της για τους αγώνες των εργατών έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο αφιέρωμα στους αγώνες του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, με κύρια αναφορά στην Πρέβεζα(περιφρουρήσεις απεργιών, πορείες, συλλαλητήρια κλπ.) τα 4 τελευταία χρόνια με τίτλο «4 χρόνια κρίση – 4 χρόνια αγώνες».

Ακολούθησε αφιέρωμα στο παγκόσμιο εργατικό – διεθνιστικό τραγούδι με ιστορική αναδρομή στη «ΔΙΕΘΝΗ» των εργατών, στους αγώνες των ανθρακωρύχων στην Αμερική, στους εργατικούς αγώνες ενάντια στο ναζισμό με αναφορά στην Ρόζα Λούξεμπουργκ, στους απελευθερωτικούς εργατικούς αγώνες στη Νότια Αμερική με αναφορά στον μεγάλο κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, στο σήμερα με ένα τραγούδι για το ΠΑΜΕ! Με το συγκρότημα της Δώρας Μπάκου και του Χρήστου Λάμπρου.

Για πρώτη φόρα στις εκδηλώσεις της Πρέβεζας στήθηκε, με πρωτοβουλία και την επιμέλεια παιδαγωγών, παιδότοπος, αναδεικνύοντας απ’ τη μια τα προβλήματα των νέων γονιών, αλλά και τον τρόπο ψυχαγωγίας των παιδιών

Την κεντρική ομιλία στο φεστιβάλ πραγματοποίησε η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ. Το φεστιβάλ συνεχίστηκε με μαθητικά μουσικά σχήματα, της Κωνσταντίνας Δημοπούλου και του Πάνου Παπανικολάου, ενώ η σκυτάλη δόθηκε σε λαϊκούς ήχους από τον Αντρέα και Ευγενία Νόβα. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μαθητικές μουσικές διαδρομές με ροκ νότες από τους Μίλτο Λαοπώδη και Αρη Μπούσση.

Στο χώρο του φεστιβάλ για πρώτη φόρα λειτούργησε και παιδότοπος στα πλαίσια της ανάδειξης των προβλημάτων των νέων γονιών, αλλά και του τρόπου ψυχαγωγίας των παιδιών που πρέπει να προτείνεται, ενάντια στις εμπορευματοποιημένες μορφές ψυχαγωγίας που προκρίνει ο καπιταλισμός σήμερα. Το χώρο του παιδότοπου επιμελήθηκαν παιδαγωγοί που στη συνέχεια ψυχαγώγησαν τα μικρά παιδιά με παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια.

Παράλληλα υπήρχε και κιόσκι της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας, αλλά και το βιβλιοπωλείο της «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ».

πηγή:http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6986324&publDate=10/8/2012