Ζημιές και στη Θεσπρωτία από το σεισμό των 5,6 R

seismos_kanalaki_2020

seismos_kanalaki_2020Συνεχίζεται η καταγραφή

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του Καναλακίου και της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου του Δήμου Πάργας, είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται συντρίμμια, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 02:49 τα ξημερώματα του Σαββάτου.  Πρόκειται για το ρήγμα της Παραμυθιάς, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σημείωσε πως το ρήγμα αυτό έχει μήκος 45 χιλιομέτρων, με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο και είχε δώσει σεισμική δόνηση εκτιμώμενου μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το 1886.

Η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε και προς το παρόν δείχνει ότι οικοδομές της δεκαετίας του 1970 κρίνονται ακατοίκητες.

Στα 140 οικήματα που ελέγχθηκαν το Σαββατοκύριακο, τα 2/3 είναι μη κατοικήσιμα, σύμφωνα με τα κλιμάκια του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπαθών που έφτασαν στην περιοχή από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο και διενεργούν ελέγχους.

Αλλά και στα υπόλοιπα σοβαρές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι οικοσκευές. Σοβαρές ζημιές υπέστη και το νεκροταφείο στο Κανελάκι.

20 άτομα από το Δήμο Πάργας και 9 από το Δήμο Σουλίου μένουν πλέον σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα παραμείνουν ανοιχτά – παρά την απαγόρευση λόγο κορονοϊού – για το σκοπό αυτό.

Ζημιές εντοπίστηκαν τόσο σε σπίτια στη Γλυκή και στη Χόϊκα, ενώ η καταστροφική μανία του εγκέλαδου προκάλεσε ζημιές στο Κάστρο της Κούλιας στο Σούλι, στο Δημοτικό Σχολείο της Γλυκής αλλά και στον Ιερό Ναό Παναγιάς στο Μαργαρίτι.

Βυζαντινούς ναούς αλλά και σπίτια έπληξε ο Εγκέλαδος στις Κοινότητες Σεριζιανών και Παλαιοχωρίου Μπότσαρη του Δήμου Δωδώνης. Πρόκειται για δύο χωριά που βρίσκονται στα όρια του Νομού Ιωαννίνων με τους Νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις εκκλησίες των Σεριζιανών και του Παλαιοχωρίου.

Εντωμεταξύ ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:41 της Δευτέρας, με τα επίκεντρο να εντοπίζεται στην ίδια περιοχή, 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους κατοίκους στο Καναλάκι της Πρέβεζας και των γύρω χωριών στους Δήμους Πάργας και Σουλίου, οι οποίοι εκτός από τον κορονοϊό, έχουν να διαχειριστούν και τον εγκέλαδο…

«Έχουμε μια άριστη συνεργασία με τους Δήμου  Πάργας και Σουλίου που επλήγησαν ιδιαίτερα από το σεισμό της Παρασκευής 20/Σαββάτου 21 Μαρτίου, ως επίσης και με τους γειτονικούς Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας που έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές», ανάφερε ο Περιφερειάρχης κατά τη σημερινή  κοινή  συνεδρίαση ΕΝΠΕ- Προεδρείου ΚΕΔΕ, με την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών.

Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Μαυρογιώργο επισκέφθηκαν και την Κυριακή πληγείσες περιοχές, συναντήθηκαν με κατοίκους και είχαν συνεργασία με Δημοτικές Αρχές προκειμένου να επιλυθούν άμεσα ζητήματα.

Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή ζημιών στο Δήμο Πάργας και συνεχίζεται στους άλλους γειτονικούς Δήμους.

Σύμφωνα με το Δελτίο της Επιτροπής Ελέγχου Κτηρίων για το Δήμο Πάργας κατοικήσιμα χαρακτηρίστηκαν43 κτίρια που ελέγχθηκαν και μη κατοικήσιμα 96.

Μη κατοικήσιμα  χαρακτηρίζονται:

Ø  85 κατοικίες στις Τ.Κ. Καναλλακίου (27), Σκεπαστού (1), Νάρκισσου (25), Κάστρου (2), Κορώνης (4), Σταυροχωρίου (13), Μουζακάνικων (3), Βουβοποτάμου (7), Αχερουσίας (3).

Ø  4 επαγγελματικοί χώροι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (3)  Αχερουσίας (1)

Ø  2 Δημόσια κτίρια στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1), Σκεπαστού (1).

Ø  5 Αποθήκες- στάβλοι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1)Καστριού (1), Κορώνης (1), Σταυροχωρίου (2).

 Με σημερινό της έγγραφο η Διεύθυνση Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Σουλίου, Πάργας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Δωδώνης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αιτήματα των ανωτέρω Δήμων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτείνεται να κηρυχθούν οι περιοχές:

Α. Δήμος Σουλίου: Τ.Κ. Γλυκής, Χόικας, Γαρδικίου, Σκανδάλου, Καρβουναρίου, Ξηρολόφου, Σαμονίδας.

Β. Δήμος Πάργας: Το σύνολο της Δ.Ε. Φαναρίου

Γ. Δήμος Πρέβεζας: Τις Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου

Δ. Δήμος Ηγουμενίτσας: Τις Τ.Κ. Μαργαριτίου, Παλαιοκάσστρου, Σπαθαραίων, Αργυρότοπου, Καρτερίου και της Ηγουμενίτσας

Ε. Δήμος Δωδώνης: Τις Τ.Κ. Παλαιοχώρι Μπότσαρη και Σεριζιανών