ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα: Μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες

tei igoumenitsas

tei igoumenitsasΓράφει ο Γεώργιος Β. Ντάνης*

Η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έφερε δυσάρεστες εκπλήξεις για την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας. Έτσι για ακόμη μια φορά γίναμε το αποπαίδι της Ηπείρου, καθώς οι συντάκτες και εκείνοι που εισηγούνται το νομοσχέδιο μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Πιο συγκεκριμένα, στις δύο πρώτες παραγράφους του άρθρου 3 έχουμε την ίδρυση τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η οποία φαίνεται να πραγματοποιείται σε δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση ιδρύονται 8 τμήματα την 1η-10-2018 μεταξύ των οποίων και ένα εντελώς καινούργιο τμήμα (αυτό της Ψυχολογίας) και στη δεύτερη 4 τμήματα – μεταξύ των οποίων και το τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα – τα οποία ιδρύονται το νωρίτερο την 1η-10-2019 ενώ η λειτουργία τους ξεκινά το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο του 2020.

Λίγο παρακάτω όμως τα πράγματα αλλάζουν και έτσι στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι η ίδρυση των τμημάτων της δεύτερης φάσης θα γίνεται με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ως λογικό συμπέρασμα συνάγεται ότι η ίδρυση του τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα παραπέμπεται στις καλένδες. Κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από το γεγονός ότι φροντίζουν στο εν λόγω νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες να εντάξουν τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό και τον εξοπλισμό του υφιστάμενου Τμήματος της Ηγουμενίτσας σε άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πόσο θράσος χρειάζεται λοιπόν για να ειπωθεί ότι σώθηκε το τμήμα της Ηγουμενίτσας;

Πόσο πια θα βάλλεται η Ηγουμενίτσα αλλά και η Θεσπρωτία ολόκληρη;

Η πρόταση που υπάρχει είναι συγκεκριμένη, ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη, καθώς προβλέπει την μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος της Ηγουμενίτσας σε τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και ένταξή του στην πρώτη φάση ίδρυσης τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν στο υφιστάμενο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα έχουν άμεση συνάφεια με το πεδίο της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, διαθέτουν τα επιστημονικά προσόντα και την ακαδημαϊκή εμπειρία για να υποστηρίξουν άμεσα το νέο τμήμα.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν…

 

* Γεώργιος Β. Ντάνης

Μηχανικός Πληροφορικής (MSc)