«Λουκέτο» στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας;
Επικίνδυνο και ακατάλληλο το κτίριο!
Παρήλθε η 6μηνη προθεσμία αποκατάστασης!
Εδώ και έξι περίπου μήνες και ύστερα από ενδελεχή έλεγχο, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας έχει διαβιβάσει σε κάθε αρμόδιο την έκθεση επικινδυνότητας του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Είναι γνωστό ότι το κτίριο, το οποίο είχε εγκαινιαστεί μετά… βαίων και κλάδων, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα που συχνά γίνονται σε όλους εμφανή λόγω της κατάρρευσης ολόκληρων τμημάτων ή των νερών της βροχής που εισέρχονται σε γραφεία και αίθουσες. Έξι μήνες μετά και παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος, με επιστολή του, απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και κοινοποιεί το έγγραφό του σε δικαστές και εισαγγελείς!
Αναφέρεται στο πλήθος εγγράφων που έχει προηγηθεί χωρίς όμως να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα και με την κατάσταση στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου να χειροτερεύει.
Σύμφωνα με την «Έκθεση Επικίνδυνης Οικοδομής» των Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου Ηγουμενίτσας μεταξύ άλλων… το κτίριο έχει μούχλα, υγρασία που φτάνει σε ύψος ενός μέτρου από το δάπεδο, μπάζει από… παντού, σοβάδες, πλακάκια και μάρμαρα… πέφτουν, έχει αναπτυχθεί αυτοφυής βλάστηση (!!!) στη νότια και ανατολική πλευρά του κτιρίου, πατώματα και ταβάνια έχουν «φουσκώσει» ή ακόμα και ξηλωθεί από τα νερά, είναι χαλασμένος ο λέβητας, οι κυκλοφορητές, νερά εισρέουν στους ηλεκτρικούς πίνακες στις πρίζες, στους διακόπτες και στα καλώδια του κτιρίου, το σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας δε λειτουργεί και ο οπλισμός του κτιρίου είναι πλέον εμφανής και διαβρωμένος!
«Εντός των επόμενων ημερών λήγει η εξάμηνη προθεσμία που χορηγήθηκε από το Τμήμα Έκδοσης Αδειών Δόμησης και Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Ηγουμενίτσας στους αρμόδιους για την επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου, καθ’ ο μέρος τούτου έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο από άποψη υγιεινής, ασφάλειας κατά πυρός και κυκλοφορίας του κοινού στο εσωτερικό των χώρων του. Η μη άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου έχει ως αποτέλεσμα εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, το αρμόδιο τμήμα να προβεί στην αναγκαστική μερική ή ολική εκκένωση και αχρησία του κτιρίου μέχρι την οριστική άρση του κινδύνου», τονίζεται στο έγγραφο του Δικηγορικού Συλλόγου.
Οι 6 μήνες παρήλθαν και το μόνο που στο ενδιάμεσο έγινε, ήταν μια επίσκεψη δύο μηχανικών της Κτηριακές Υποδομές ΑΕ, τον Ιούνιο του 2018, ένα μήνα μετά την έκθεση, οι οποίοι υποσχέθηκαν «σκαλωσιές τον Αύγουστο». Έκτοτε, σημειώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, «ούτε σκαλωσιές είδαμε, ούτε μηχανικούς ξαναείδαμε, ούτε ενδιαφέρον από κανέναν αρμόδιο».
Η μη άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου έχει ως αποτέλεσμα το αρμόδιο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών να πρέπει πλέον να προβεί στη μερική ή ολική εκκένωση και αχρησία του κτιρίου.
Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει στο έγγραφό του ο Δικηγορικός Σύλλογος, ότι η απονομή της δικαιοσύνης και η πρόσβαση του πολίτη στη Θεσπρωτία σε αυτή θα ανασταλεί, τουλάχιστον μέχρις ότου αποκατασταθούν όλα όσα επισημαίνουν οι τεχνικές υπηρεσίες στο έγγραφό τους! Από την άλλη πλευρά, ο Σύλλογος τονίζει ότι είναι επικίνδυνη η συνέχιση της λειτουργίας του κτιρίου υπό αυτές τις συνθήκες, τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτό, όσο και για τους πολίτες που προσέρχονται σε αυτό.
«Καθιστούμε υπεύθυνο κάθε αρμόδιο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η συνέχιση της λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου με την διαπιστωμένη επικινδυνότητά του, τις κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να έχει η μη λειτουργία του, λόγω παράλειψης των αρμοδίων για την εμπρόθεσμη άρση της επικινδυνότητας αλλά και τις οικονομικές συνέπειες», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και ζητά την δρομολόγηση, άμεσα, όλων των μέτρων για την άρση της επικινδυνότητας.