Υπήρχαν όμως έμμεσες αναφορές σε δημόσιες δηλώσεις, ότι ο Δήμος έκανε ότι μπορούσε για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του Ε.Σ.Π.Α., αλλά όσοι του ασκούν κριτική δεν γνωρίζουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της επιλογής των προτάσεων που είχαν υποβληθεί για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.
Ανάμεσα στους Δήμους που επελέγησαν είναι τα Γιάννενα, η Άρτα και η Πρέβεζα. Όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Ηπείρου, εκτός του Δήμου Ηγουμενίτσας. Αλλά επίσης και οι Δήμοι Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Ναυπάκτου, μεταξύ πολλών άλλων. Όλοι … «πλην Λακεδαιμονίων».
Να δεχθούμε ότι ο Δήμος Ιωαννίνων κινείται σε άλλο επίπεδο, λόγω πληθυσμού, λόγω του ότι αποτελεί την έδρα της Περιφέρειας, λόγω εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού κ.τ.λ. Αλλά οι Δήμοι Άρτας, Πρέβεζας, Αμφιλοχίας και Ναυπάκτου, οι οποίοι είναι Δήμοι με όμοια πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά και διοικητικά χαρακτηριστικά, γιατί να υπερέχουν έναντι του Δήμου Ηγουμενίτσας; Γιατί αυτοί δεν έχουν προβλήματα με την … «γραφειοκρατία»;
Η απάντηση είναι απλή: γιατί η Δημοτική τους Αρχή, μελέτησε, σχεδίασε και προετοίμασε τη δράση και είχε την ικανότητα συνεργασίας με το εμπορικό και επιχειρηματικό κοινό, ώστε να κατατεθεί μια ώριμη πρόταση, Ενώ η Ηγουμενίτσα δεν έχει μια Δημοτική Αρχή, που να διαθέτει αυτές τις στοιχειώδεις ικανότητες.
Τι έχασε η Ηγουμενίτσα από την αδράνεια, την ανικανότητα και την απροθυμία που επέδειξε η Δημοτική Αρχή, για να συνεργαστεί με τον Εμπορικό Σύλλογο ή το Επιμελητήριο (παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις εκ μέρους του); Έχασαν την ευκαιρία οι έμποροι της πόλης να λάβουν μια ικανοποιητική οικονομική ενίσχυση, για να αναβαθμίσουν τις υποδομές των επιχειρήσεών τους και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους.
Έχασε η πόλη την ευκαιρία να αποκτήσει ένα εμπορικό κέντρο με σύγχρονα χαρακτηριστικά, που θα άλλαζε την ταυτότητα και φυσιογνωμία της και θα αποτελούσε πόλο έλξης, με προφανείς τις θετικές επιπτώσεις στην τόνωση της τοπικής αγοράς, στην αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης. Χάθηκε η ευκαιρία να αλλάξει η εικόνα του εμπορικού κέντρου και να εγκατασταθούν εφαρμογές πληροφορικής και ψηφιακές τεχνολογίες, που θα διευκόλυναν την καθημερινότητα των επαγγελματιών, των καταναλωτών και των επισκεπτών της πόλης.
Ευτυχώς, σύντομα τελειώνει η θητεία της Δημοτικής Αρχής και μαζί με αυτή τελειώνει και η περίοδος που ο Δήμος είναι ουραγός των εξελίξεων, παρίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και απών από κάθε σοβαρή αναπτυξιακή προσπάθεια. Στις εκλογές της Κυριακής η Ηγουμενίτσα αλλάζει σελίδα με τη νίκη του συνδυασμού Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, ο οποίος ως επόμενη Δημοτική Αρχή, θα εισάγει τις απαραίτητες καινοτομίες στην οργάνωση και λειτουργία του Δήμου, ώστε να αξιοποιούνται κατάλληλα και αποτελεσματικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με άριστη γνώση της κατάστασης, σχεδιασμό και οργανωμένη δουλειά, κάτι που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έλλειψε τα τελευταία πέντε χρόνια μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία επανεκκίνηση του Δήμου.
*Ο Παναγιώτης Νταής, είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης, πρώην Ειδικός Σύμβουλος στη Νομαρχία Θεσπρωτίας, με εμπειρία σε θέσεις Προϊσταμένου στα Υπουργεία Εσωτερικών – Πολιτισμού/ Αθλητισμού – Τουρισμού – Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με το συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία.