Ο δρόμος προς το Πανεπιστημιακό

nosfi

Την διοικητική συγχώνευση του Νοσοκομείου Φιλιατών με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας και έτσι μπήκαν τα πράγματα στη… θέση τους.

Μετά τις… αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ήρθε η… πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση του ζητήματος, η αναδίπλωση, και τελικά η απόσυρση των επαπειλούμενων παραιτήσεων!

Συγκεκριμένα:

Το Νοσοκομείο Φιλιατών και το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα τελούν υπό κοινή διοίκηση με 1 διοικητή και 2 αναπληρωτές διοικητές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα δύο Νοσοκομεία θα έχουν 840 κλίνες (90 στους Φιλιάτες και 750 στο ΠΓΝΙ).

Με… αυτόνομη διοίκηση παραμένουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία στην Ήπειρο: Χατζηκώστα με 350 κλίνες, Γ.Ν. Άρτας με 220 κλίνες, Γ.Ν. Πρέβεζας 110 κλίνες.

Το ίδιο θα ισχύσει στο Γ.Ν. Λευκάδας με 120 κλίνες, το οποίο βγαίνει κερδισμένο σε σχέση με της Πρέβεζας και ουσιαστικά παίρνει και το προβάδισμα για την κατασκευή νέου νοσοκομείου έναντι του Νομού Πρέβεζας.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις και για τις συνενώσεις των κλινικών και εξήγησε ότι προσδοκά να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές.

Η δήλωση Κατσούρα

Το ίδιο βράδυ… της ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας, ήρθε και η τοποθέτηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας Χρ. Κατσούρα, για να επαναφέρει στην… τάξη τα στελέχη και τους αιρετούς που απειλούσαν με παραιτήσεις, χωρίς πάντως να αφήσει αλώβητο το υπουργείο Υγείας, αφήνοντας αιχμές για «ολίγη μεταρρύθμιση»:

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά όχι με έκπληξη, παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τις αντιδράσεις στο νομό μας, για την πιθανή λειτουργική διασύνδεση του νοσοκομείου Φιλιατών με άλλο νοσοκομείο. Αντιδράσεις που ακολούθησαν την πρόταση προς διαβούλευση του Υπουργείου Υγείας για διασύνδεση με το νοσοκομείο Χατζηκώστα, αλλά και τη σύσκεψη που είχα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, τους δημάρχους και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας. Στη σύσκεψη αυτή ήταν σαφές πως είμαστε μπροστά σε τρεις επιλογές: Διασύνδεση με το νοσοκομείο Χατζηκώστα (όπως πρότεινε το υπουργείο), διασύνδεση με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΝΙ) ή τρίτον παραμονή διοικητικής αυτοτέλειας.

Δε θα σταθώ στα φαιδρά που ακολούθησαν, π.χ. αυτοδιοικητικοί παράγοντες να αλλάζουν θέση εντός 48 ωρών, διοικητικοί παράγοντες να θέλουν να καθορίσουν την πολιτική στο νομό, φήμες να διασπείρονται για κλείσιμο του νοσοκομείου (ενώ η επέκτασή του εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ), άλλες φήμες να αφορούν απολύσεις εργαζομένων κλπ. Αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Άλλωστε και αυτά μαζί με τις αντιλήψεις που υποκρύπτουν οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που είναι σήμερα.

Όμως αλήθεια, στάθηκε κανείς από τους οπαδούς της πλήρους άρνησης κάθε συνένωσης δυνάμεων υγείας σε μία περιφέρεια, στις πιθανές αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας;

Σκέφτηκε κανείς αν θα κερδίσει ή όχι από τη συνεργατικότητα το ίδιο το νοσοκομείο Φιλιατών και κυρίως οι ασθενείς του νομού μας;

Σκέφτηκε κανείς αν θα είναι προς όφελος του ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα η άμεση σύνδεσή του και με το νοσοκομείο Φιλιατών αλλά π.χ. και με το ΠΝΙ;

Σκέφτηκε κανείς αν τα Κέντρα Υγείας του νομού έχουν κάτι να χάσουν από μία ενδεχόμενη διασύνδεση;

Όραμά μας θα έπρεπε να είναι οι υπηρεσίες υγείας στο νομό μας, στην περιφέρειά μας, στη χώρα μας να αναβαθμίζονται συνεχώς προς ένα ευρωπαϊκό επίπεδο. Όραμά μου ειδικότερα είναι ένα νοσοκομείο που θα παρέχει πρότυπες υπηρεσίες υγείας. Και θα γίνει. Με τους εργαζόμενους  (γιατρούς , νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους) αλλά και την ανανέωση της λειτουργίας του. Αυτό το όραμα (και το ξέρουν αυτό όχι μόνο οι υγειονομικοί αλλά κυρίως οι περισσότεροι Θεσπρωτοί) εξυπηρετείται καλύτερα με τη διασύνδεση των δυνάμεων στο χώρο της υγείας. Η αναδιάταξη των μονάδων υγείας στη χώρα αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση του ΕΣΥ. Πρότεινα στο Υπουργείο Υγείας τη διασύνδεση όλων των δυνάμεων υγείας στη περιφέρεια Ηπείρου γύρω από ένα νοσοκομείο με τριτοβάθμια ανάπτυξη. Αυτό θα δημιουργούσε προϋποθέσεις αποτελεσματικότερης και ποιοτικότερης λειτουργίας του συστήματος. Επέλεξαν το δρόμο της «ολίγης» μεταρρύθμισης υποκύπτοντας σε λογικές αυτοσυντήρησης διαφόρων δυνάμεων του χώρου. Η διασύνδεση του νοσοκομείου Φιλιατών με το ΠΝΙ είναι πράγματι ένας δρόμος για την αναβάθμιση και του νοσοκομείου και των υπηρεσιών υγείας στο νομό συνολικά. Η μη διασύνδεση των υπολοίπων καθυστερεί το όραμα μιας περιφερειακής διάστασης στο χώρο της υγείας που εκ των πραγμάτων η ζωή οδηγεί ήδη προς τα εκεί.

ΥΓ1. Προφανώς και καμία μονάδα νεφρού δεν κλείνει.

ΥΓ2. Όσοι μετράνε κλίνες ας περιμένουν το πέρας της επέκτασης του νοσοκομείου και τη λειτουργία του ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα για να μην εκτεθούν».

Στο ίδιο πνεύμα ακολούθησε η δήλωση του δημάρχου Φιλιατών Μηνά Παππά:

Στην πρόσφατη (21/07/2011) ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κου Ανδρέα Λοβέρδου για τις διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων, επιλέχθηκε τελικά το Γ.Ν Φιλιατών να υπαχθεί διοικητικά στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. (αντί Χατζηκώστα), σαν μοναδική συνένωση στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Από την αρχή τάχθηκα (και με την ιδιότητα του λειτουργού δημόσιας υγείας),υπέρ μιας πραγματικής και ουσιαστικής μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας, ωστόσο στο τελικό κείμενο διαβούλευσης, προτάθηκαν χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, άλλα νοσοκομεία να υπαχθούν διοικητικά και άλλα ομοειδή να μείνουν υπό αυτοτελή διοίκηση.

Αυτό είχε σαν φυσικό επακόλουθο ένα έντονο κλίμα ανησυχίας στην Θεσπρωτία, κυρίως όμως στους Φιλιάτες ,όπου για ιστορικούς λόγους εδρεύει το νοσοκομείο ,που εξυπηρετεί τον νομό και όχι μόνο.
Σε αυτό λοιπόν το κλίμα συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο , με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ομόφωνα μια σειρά ενεργειών όπως :
• Να υιοθετήσουμε το ψήφισμα των εργαζομένων στο νοσοκομείο Φιλιατών,
• Να προβούμε σε κλείσιμο του Δήμου Φιλιατών την επόμενη,
• Να γίνει πορεία από το Κ.Υ Ηγουμενίτσας στο Νέο Λιμάνι και συμβολικό κλείσιμο αυτού.
• Και σαν ακραία μορφή διαμαρτυρίας ανάλογα με την εξέλιξη, να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος.
Παράλληλα επεδίωξα και συναντήθηκα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας(Υπουργό κο Τιμοσίδη), παρουσία του βουλευτή Θεσπρωτίας κο Κατσούρα, όπου του υπέβαλα το αίτημα μας υπέρ της αυτοτελούς διοίκησης στο ΓΝ Φιλιατών.
Τελικά η επιλογή του Υπουργού Υγείας ήταν ως μοναδική διοικητική και λειτουργική συγχώνευση στην Ήπειρο, αυτή του νοσοκομείου Φιλιατών με το Π.Π.Γ.Ν.Ι. , αφήνοντας έτσι  «στα κρύα του λουτρού»  τόσο εμάς τους Θεσπρωτούς όσο βεβαίως και την ίδια την «μεταρρύθμιση» .
Ωστόσο η δημόσια τοποθέτηση και ταυτόχρονα δέσμευση του βουλευτή Θεσπρωτίας κου Χρήστου Κατσούρα , ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα επηρεάσει την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου (η οποία εντάχθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή στο ΕΣΠΑ) , όσο και την εύρυθμη λειτουργία του, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και λειτουργία του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, δημιούργησε ένα κλίμα ηρεμίας.
Παρόλα αυτά εμείς από την πλευρά μας , οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αυτονόητα σε κάθε προσπάθεια αρνητικής έκβασης και απόκλισης από τα υπεσχεμένα να αντιδράσουμε, υπερασπιζόμενοι του δικαιώματος κάθε Θεσπρωτού, για ένα σύγχρονο και πλήρως ανεπτυγμένο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δομές υγείας.
Όσο αφορά στην απόφασή μας για παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου & του Δημάρχου, αρχές της εβδομάδος η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας ,υπό το πρίσμα του ρεαλισμού και της εξυπηρέτησης του κεντρικού στόχου, που είναι η αναβάθμιση και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου Φιλιατών θα λάβουμε την οριστική μας απόφαση».

Βέβαια, χθες Πέμπτη, η πλειοψηφία του Δήμου Φιλιατών, ανακοίνωσε και προκατέλαβε και τη συζήτηση που θα γίνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας την απόφασή της: Οι παραιτήσεις ήταν εν βρασμώ ψυχής και τώρα ανακαλούνται! Συγκεκριμένα η Δημοτική Παράταξη της πλειοψηφίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μετά την τελική πρόταση του Υπουργείου Υγείας για διοικητική διασύνδεση του Νοσοκομείου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τη δέσμευση του Υπουργού υγείας και του βουλευτή Θεσπρωτίας ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει την εργασία του, ότι η διοικητική διασύνδεση δεν θα επηρεάσει την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου όσο και την εύρυθμη λειτουργία του, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας εκτιμάμε ότι η παραίτηση του ΔΣ, η οποία εκδηλώθηκε υπό την πίεση των πραγμάτων και κάτω από συναισθηματική φόρτιση αλλά και ως μέσω πίεσης προς το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να πάρουν πίσω την απόφαση της διασύνδεσης, θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση με νωπή την εντολή των δημοτών, η παραίτηση δεν εξυπηρετεί τίποτε.

Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις να πιέσουμε για την γρήγορη αποπεράτωση της νέας  πτέρυγας για την αναβάθμιση των νέων παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και σε κάθε τυχών διαπίστωση αρνητικής έκβασης και απόκλισης από τα υποσχόμενα θα αντιδράσουμε υπερασπιζόμενοι τα δικαίωμα κάθε Θεσπρωτού για ένα σύγχρονο και πλήρως ανεπτυγμένο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δομές υγείας».

Πάντως τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης στη Θεσπρωτία έχουν καταγραφεί σε έκθεση του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου από το 2008(http://www.ntua.gr) με τίτλο Προβλήματα – Ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Νομού Θεσπρωτίας:

:

«Η έλλειψη ικανοποιητικής υγειονομικής περίθαλψης είναι χαρακτηριστικό όλων των νομών της Ηπείρου και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών. Στο νομό Θεσπρωτίας το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο ακόμη. Η Ηγουμενίτσα δεν διαθέτει Νοσοκομείο. Ο πληθυσμός εξυπηρετείται από το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Φιλιατών ή τα νοσοκομεία των πόλεων των γειτονικών νομών (πολύ συχνά επιλέγονται τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση).

Για την Ήπειρο γενικά, εδώ και χρόνια γίνονται εκκλήσεις από τους πολίτες και τις αρχές της περιφέρειας προς το αρμόδιο υπουργείο για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, εργαστηριακών εξοπλισμών και κτιριακών υποδομών υγείας. Πρόσφατα μάλιστα, 04.01.08 έγινε έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας καθώς:

α) Καθυστερεί απαράδεκτα η κάλυψη των θέσεων αγροτικών ιατρών στο σύνολο των περιφερειακών ιατρείων. Στην καλύτερη περίπτωση ο χρόνος αυτός διαρκεί τρεις μήνες και φτάνει έως και εννέα ολόκληρους μήνες.

β) Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών στερούνται ως εκ τούτου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι αγροτικοί ιατροί κάνουν να επισκεφθούν τα ορεινά χωριά ολόκληρους μήνες. Οι αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των μονίμων κατοίκων των περιοχών αυτών, ηλικιωμένων ή μη, είναι ήδη ορατές.

γ) Τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, στο χώρο ευθύνης των οποίων ανήκουν τα περιφερειακά ιατρεία, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού αντιμετωπίζουν έντονα λειτουργικά προβλήματα, με κυριότερο την κάλυψη των εφημεριών. Οι επιπτώσεις στην ποιότητα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου είναι αυτονόητες.

Σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται σε όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, τα οποία εξυπηρετούν τα ορεινά χωριά. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην έλλειψη προσωπικού και στην ανεπάρκεια του εξοπλισμού, γεγονός που τα καθιστά δυσλειτουργικά. Το θέμα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και αφορά στην υγεία είναι η διαθεσιμότητα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στις ορεινές περιοχές».

Αυτά, θα τα λύσει άραγε η νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας;