Σημεία τοποθέτησης Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν

kaxrim

kaxrim«Η Ήπειρος έχει τη δυνατότητα να χαράξει και να στηρίξει μια βιώσιμη οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφή ανάπτυξη με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία,  αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της στον αγροτοδιατροφικό τομέα, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και της Υγείας».

 

Με τη φράση αυτή συνόψισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τη βασική κατεύθυνση της Περιφέρειας, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας με τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν. 

 

 

1. Η υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε ένα συνοπτικό απολογισμό για το Γ΄  Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΠΕΠ), αναφέροντας ότι για την Περιφέρεια Ηπείρου έκλεισε με μηδαμινές απώλειες.

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου του ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας την πολύ καλή πορεία υλοποίησής του και την υψηλή απορροφητικότητά του.

2. Έμφαση στα μεγάλα έργα

Ο Περιφερειάρχης, στη συνέχεια,  έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στα μεγάλα έργα μεταφορικών υποδομών που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία – όπως τόνισε- υπό προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον, το οποίο η Ήπειρος καλείται να αξιοποιήσει και να μεταβάλλει το μειονέκτημα της γεωγραφικής της θέσεις σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Μεγάλο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση,  υπογράμμισε, θα παίξουν η Ιόνια Οδός και η Ε-65, για την οποία ζήτησε να τεθεί σε προτεραιότητα η κατασκευή του τμήματος Καλαμπάκα – Εγνατία Οδός. Τη θέση αυτή υποστήριξαν και οι Περιφερειάρχες Δυτ. Μακεδονίας- Θεσσαλίας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στη συνέχεια.

3. Αναπροσαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής

Ο Περιφερειάρχης πρότεινε για την ανάσχεση των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων,  αναπροσανατολισμό της αναπτυξιακής στρατηγικής, με έμφαση σε μια «κλαδική» διάσταση της περιφερειακής πολιτικής με κυρίαρχο στόχο και προτεραιότητα την υποστήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού παραγωγικού μοντέλου. Τόνισε ότι η Ήπειρος έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία – ιχθυοκαλλιέργειες κλπ), με την προϋπόθεση της αξιοποίησης σύγχρονων εργαλείων και μηχανισμών,  καθώς και στον τριτογενή τομέα και ειδικότερα στην Υγεία, την Εκπαίδευση, το Εμπόριο και τον Δημόσιο Τομέα, ενώ  ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

«Η διαβούλευση και το κτίσιμο του οράματος της Ηπείρου είναι δυναμικά, με την εξειδίκευσή του να συνεχίζεται και να στηρίζεται στην από κάτω προς τα επάνω συμμετοχή όλων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων της περιοχής», κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.