Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα κατά της συζήτηση του θέματος «Περί αναπροσαρμογής τελών καθαριότητας, ηλεκροφωτισμού και συντελεστή ηλεκροτοδοτούμενων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας » στο Δ.Σ. στις 05/12/2012.
· Τα συγκεκριμένα «ανταποδοτικά» τέλη είναι στην ουσία ένας επι πλέον έμμεσος φόρος γιατί δεν έχουν σχέση με κατανάλωση η απολαβή των παρεχόμενων υπηρεσιών η αγαθών , αλλά μόνο με τις διαστάσεις του χωρου εργασίας ή κατοικίας των κατοίκων του Δήμου.
· Σαν έμμεσος φόρος είναι αντιλαϊκός γιατί χρεώνει με τον ίδιο τρόπο πλούσιους και φτωχούς . Με τον ίδιο συντελεστή φορολογείται τόσο ο μικρέμπορος που είναι έτοιμος για λουκέτο, όσο και ο «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» που εν μέσω κρίσης έχει αυξηση κερδών και επεκτείνεται. Αρά υπηρετεί την κυριάρχη πολιτική της αστικής τάξης για αυξηση των έμμεσων φόρων ,δηλαδή να φορτώνει τα οικονομικά βάρη στα λαϊκά στρώματα.
· Αυτές τις μέρες συζητιέται και το φορολογικό, έχετε υπό όψη σας τις προτάσεις της συγκυβέρνησης. Επι τέλους πόσους φόρους πρέπει να πληρώνουμε; Αναλογιστήκατε πόσα είναι τα χαράτσια; Και το κυριότερο γιατί τους πληρώνουμε; Τι μας παρέχει το κράτος με αυτά τα χρήματα που μας παίρνει; Υγεία ; Παιδεία; Ασφάλιση;…….Από εμας μόνο παίρνει και τα δίνει στο κεφάλαιο.
· Το επιχείρημα ότι δεν θα είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός ισχύει μόνο αν ο Δήμος αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση και όχι σαν φορέας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών με κοινωνικές αναφορές.
· Το οικονομικό προβλημα του Δήμου είναι μεγάλο και γνωστό αλλά δεν μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Οσο μεγάλες και να είναι οι αυξήσεις των τελών δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά που προκαλεί η ελλειπής κρατική χρηματοδότηση. Αρα ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η δημοτική αρχή είναι αυτός της αγωνιστικής διεκδίκησης χρημάτων από το κρατος.Δεν ισχύει βέβαια το «ουκ αν λαβεις εκ του μη έχοντος» ,γιατί το κράτος δεν έχει χρήματα επειδή δεν τα παίρνει από αυτούς που τα έχουν. Είναι σε όλους γνωστό ότι ενώ το κράτος έχει τσακίσει τα λαϊκά στρώματα με τα μέτρα που παίρνει, δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Καλούμαστε δηλαδή να πληρώσουμε την κρίση εμείς και όχι αυτοί που την δημιούργησαν.
· Φυσικά ο νόμος άλλα ορίζει. Ο νόμος όμως είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πλειοψηφίας στην βουλή και κατά κανόνα είναι ταξικός ,άρα όχι και δίκαιος για την λαϊκά στρώματα.
· Όταν όμως ο νόμος είναι άδικος,τότε η ανυπακοή και απειθαρχία σε αυτόν είναι καθήκον για τον λαό. Σας θυμίζουμε ότι η «Λαϊκή Συσπειρωση» είχε προτείνει απειθαρχία στο Δ.Σ για το χαράτσι της ΔΕΗ. Σήμερα η υπάρχει δικαστική απόφαση για την καταργηση του. Αυτή σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της αντίστασης και του κινήματος που αναπτύχθηκε.
· Το τονίζουμε αυτό γιατί έρχονται νέα μέτρα σε βάρος μας.Σας είναι γνωστό ότι αν οι ισολογισμοί του Δήμου δεν θα είναι ισοσκελισμένοι, τότε αναλαμβάνει το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» την επιτροπεία του, που θα ελέγχει δηλαδή αν αυξάνουμε τα τέλη, τον ΤΑΠ,αν βάζουμε φορους ώστε να καλυφθεί η διαφορά. Καταλαβαίνετε ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγησει τον σε Δήμο φορομπηχτικό μηχανισμό. Πρέπει σήμερα να δηλώσουμε, και με την απόφαση που θα πάρουμε για τα τέλη, την ανυπακοή μας σε αυτό το τερατούργημα και να διεκδικήσουμε αυτά που το κράτος χρωστάει στους Δήμους. Μεταξύ αυτών και τα χρήματα που το κράτος έχει εισπράξει για λογαριασμό των Δήμων, αλλά παράνομα δεν αποδίδει σε αυτούς.
· Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε αύξηση των τελών. Η αλήθεια είναι ότι ναι μεν δεν προτείνονται αυξήσεις, αλλά προτείνετε να μπούν τέλη στον παλιό Δήμο Μαργαριτίου και στην Πέρδικα που σήμερα δεν υπάρχουν και μάλιστα με τον μεγαλύτερο συντελεστή 0,07%. Και αυτό στο όνομα της ισονομίας!!!!
· Είναι αλήθεια ότι με την συνένωση του Καλλικράτη οι Δήμοι ήλθαν με τα τέλη, και τις υποχρεώσεις που είχαν. Και εμεις πιστεύουμε ενιαία πρέπει να είναι τα κριτήρια γεωγραφικά στον Δήμο.Όμως γιατι η ισότητα στους φόρους πρέπει να γίνεται προς τα επάνω και όχι προς τα κάτω; Για τους μισθούς και στις συντάξεις ισχύει ακριβώς το αντίθετο!!!!
· Γιατί δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΤΑΠ στα οικόπεδα, που ισχύει μόνο για την Πέρδικα, και ταυτόχρονα να έχουμε τέλη με τον πιο χαμηλό συντελεστή σε όλο τον Δήμο; Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ισχύει ισονομία και δικαιοσύνη για τους δημότες; Με απόφαση του Δ.Σ μπορεί να γίνει.
Η «Λαϊκή Συσπειρωση» πιστεύει ότι βασικό κριτήριο στην φορολόγηση πρέπει να αποτελεί η διαφορετική ταξική θέση των φορολογούμενων δημοτών.
Για αυτό και οι Βασικοί άξονες της θέσης μας αλλά και της πάλη μας είναι:
α. Η αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.
β. Η απαίτηση για κλιμακούμενη μείωση της φορολογίας μισθωτών-
αυτοαπασχολουμένων δημοτών.
γ. Η μείωση της αντιλαϊκής έμμεσης φορολογίας με στόχο
την κατάργησή της.
Με αυτές τις σκέψεις προτείνουμε και ζητούμε από το Δ.Σ., για τα «ανταποδοτικά» αυτά τέλη που συζητούμε σήμερα , να αποφασίσει:
- Αύξηση των τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις π.χ. Τράπεζες, οργανισμούς (π.χ. ΟΛΗΓ, ΟΤΕ κλπ), αλυσίδες SUPER MARKET….
- Απαλλαγή των τελών για τους άνεργους, πολυτέκνους, σωματεία ,συλλόγους.
- Μείωση κατά 50% των τελών για τους υπόλοιπους παίρνοντας υπό όψη την δραματική μείωση των εισοδημάτων της λαϊκής οικογένειας.
Ηγουμενίτσα 06/12/2012