Ξεχείλισε η οργή στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου από τον διαρκή εμπαιγμό του ΔΣ της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗΣ, όταν ανακοίνωσε την Δευτέρα 9 Μάη την απόφαση να μην δώσει καμιά αύξηση στο γάλα που παραλαμβάνει. Οι παραγωγοί που έδωσαν μαζικό «παρών» στο κάλεσμα του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, στο άκουσμα της απόφασης, αγανακτισμένοι, και απαιτώντας μια δίκαιη τιμή για το μόχθο τους, κλείδωσαν τα μέλη του ΔΣ στην αίθουσα συνεδριάσεων, κάνοντας κατάληψη στον χώρο αυτόν της εταιρείας.
Περισσεύει η αγανάκτηση από τους σκληρά δοκιμαζόμενους κτηνοτρόφους που βλέπουν τη διορισμένη από την ΑΤΕ διοίκηση να τους κοροϊδεύει με το χείριστο τρόπο από την πρώτη στιγμή του διορισμού της.
Το ΔΣ αυτό ήταν, ένα πλήρως κομματικοποιημένο όργανο, με ορισμένο πρόεδρο έναν πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που για πρώτη φορά στην ιστορία της γαλακτοβιομηχανίας δεν έχει στο ΔΣ κανέναν θεσμικό εκπρόσωπο της ΑΤΕ, (όπως παλιότερα τον εκάστοτε υποδιοικητή της Τράπεζας), παρά το γεγονός ότι η ΑΤΕ κατέχει κοντά στο 68% της επιχείρησης. Το γεγονός αυτό είχε τη σημασία του.
Ήταν αυτό το ΔΣ που με το «καλημέρα» προκάλεσε σάλο στην Ήπειρο με τις τιμές γάλακτος που όρισε για τη γαλακτοκομική περίοδο 2009-2010, παρά τα κέρδη της επιχείρησης και την κρίσιμη κατάσταση των κτηνοτρόφων.
Ήταν αυτό το ΔΣ που εκβιαστικά απαιτούσε την υπογραφή από τους αγελαδοτρόφους συμβάσεις για την μείωση της τιμής του γάλακτος που παρέδιδαν (χρησιμοποιώντας και εξώδικες δηλώσεις), διαχωρίζοντας άλλη τιμή για το 70% των παραδόσεων, άλλη τιμή για το υπόλοιπο 30% .
Ήταν αυτό το ΔΣ που αντί να δώσει κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ήπειρο, όπως απαιτούν οι ανάγκες της γαλακτοβιομηχανίας, προχωρούσε εν κρυπτώ σε εισαγωγές από άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλοιώνοντας τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ που διαθέτουν τα προϊόντα της.
Είναι αυτό το ΔΣ που τσαλαπατώντας κάθε έννοια συνεργασίας και σεβασμού στους κτηνοτρόφους, σαν το θεμέλιο της επιχείρησης, φτάνει να ορίσει τιμές κοντά στο τέλος της γαλακτικής περιόδου για να τους πει κοροϊδευτικά… «μηδέν στο πηλίκο».
Περισσεύει η αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους, που βλέπουν την εταιρία που δεκαετίες τώρα στηρίζουν, ενώ ανακοινώνει αυξήσεις κερδών για το 2010 κατά 136% σε σχέση με το 2009, να ορίζει μηδενικές αυξήσεις στο γάλα που παραλαμβάνει, ενώ οι ίδιοι να δυσκολεύονται να ταΐσουν τα κοπάδια τους και η Ηπειρώτικη κτηνοτροφία να βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού. Καταλαβαίνει τώρα ο καθένας ότι η νέα διοίκηση βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία, σε απόλυτη συνεργασία με την ΑΤΕ και την κυβέρνηση, για την ολοκλήρωση του σχεδίου που τόσες φορές επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς και προβλέπει το πέρασμα τις κορυφαίας αγροτοσυνεταιριστικής βιομηχανίας σε ιδιωτικά χέρια. Έτσι μια κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του τόπου θα περάσει στα νύχια της ιδιωτικής κερδοφορίας, φέρνοντας τεράστια κέρδη στους ιδιοκτήτες και τη μέγιστη φτώχια στους κτηνοτρόφους. Κάποιοι οραματίζονται τον παλιό καιρό του εκβιαστικού «μπατζαριού».
Χαρακτηριστικός είναι ο χαμελεοντισμός της ηγεσίας των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) που μετέχουν στο ΔΣ της ΔΩΔΩΝΗΣ που αποδέχονται αυτές τις τακτικές και η όποια διαφοροποίηση, όταν αυτή εκφράζεται, βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο σε λεκτικό επίπεδο. Ενώ θα έπρεπε να ενημερώνουν, να οργανώνουν τον κόσμο, να αντιστέκονται μαχητικά, να αποκαλύπτουν τις τακτικές και τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από τις κινήσεις των διοικήσεων τόσο της ΔΩΔΩΝΗ όσο και της ΑΤΕ που έχουν την ίδια την κυβέρνηση σαν πολιτικό προϊστάμενο. Με περισσή σοβαροφάνεια πλασάρονται σαν αυριανοί ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ενώ ήταν αυτοί που τον περασμένο Ιούλη, όταν ανακινούνταν και πάλι το ιδιοκτησιακό, μετά τις συναντήσεις με το Διοικητή της ΑΤΕ νανούριζαν τους κτηνοτρόφους διαβεβαιώνοντας ότι «η Τράπεζα δεν πουλάει και ότι επιδιώκει την ανάπτυξη της επιχείρησης».
Το εγχείρημα της κρατικοσυνεταιριστικής ΔΩΔΩΝΗΣ, ασπίδας και όπλου για τους κτηνοτρόφους, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και αποτελεί ένα πολύ κακό παράδειγμα για τα άγρια καπιταλιστικά πρότυπα που επιδιώκει να θεμελιώσει η κυβέρνηση του Μνημονίου και των Τροϊκανών. Η βιασύνη να εκλείψει το συντομότερο δυνατόν, εκφράζεται με πολλούς τρόπους και οι εξελίξεις θα καθορίσουν όχι μόνο την πορεία της κτηνοτροφικής παραγωγής του τόπου αλλά την συνολική οικονομία της περιοχής. Η υπεράσπιση μιας γαλακτοβιομηχανίας, μπροστά στις απειλές αυτές, στην υπηρεσία των κτηνοτρόφων που την στηρίζουν, των εργατών που την λειτουργούν και των καταναλωτών που την εμπιστεύονται, αποτελεί το ζητούμενο που μέσα από τους δύσκολους καιρούς που περνάμε πρέπει να συσπειρώσει τις μέγιστες δυνάμεις για την επιτυχία του.
Η ανασυγκρότηση των μορφών οργάνωσης και πάλης του κτηνοτροφικού κόσμου που στηρίζει την ΔΩΔΩΝΗ εδώ και χρόνια και η προώθηση συμμαχιών τόσο με τους εργαζόμενους στην βιομηχανία όσο και με το δημοκρατικό κόσμο της Ηπείρου που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα αυτής της βιομηχανίας στον τόπο, είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για όλους και όχι μόνο σε λίγους κεφαλαιοκράτες. Αυτό το δρόμο όσα εμπόδια και αν του στήνουν πρέπει και μπορούμε συλλογικά να τον πορευτούμε. Διαφορετικά ας είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα.
Θοδωρής Χόβολος
Κτηνίατρος-Παραμυθιά