Η ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ

Πολλοί αναρωτιούνται και πολλές συζητήσεις γίνονται τις τελευταίες μέρες για την αύξηση του τιμολογίου του νερού   που  αποφάσισε η ΔΕΥΑΗ και ενέκρινε  το δημοτικό συμβούλιο ,επικυρώνοντας στην ουσία την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης. Υπενθυμίζουμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο  που ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο, συμμετέχουν  δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες και εκπροσωπούνται   οι παρατάξεις  της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης .

Τονίζουμε ότι η απόφαση είναι ομόφωνη, για να καταστήσουμε σαφές ότι δεν υπήρχαν κομματικές σκοπιμότητες ,δεν υπήρχαν παραταξιακές σκοπιμότητες  και προφανώς δεν υπήρχαν ιδιοτέλειες.                                                                                  

 Ήταν μια αναγκαιότητα που απέρρεε από την φύση και την οικονομική κατάσταση της δημοτικής επιχείρησης.

Ποια είναι η φύση της επιχείρησης.

 Η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας υπάρχει  από το 2000  και ιδρύθηκε για να διαχειρίζεται το νερό και  την αποχέτευση .Δεν είναι πρωτοτυπία της Ηγουμενίτσας ,αφού το ίδιο συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων  και δεν είναι δημιούργημα ούτε του «Καλλικράτη» ούτε του «Καποδίστρια». Το μοντέλο αυτό υπάρχει από το 1980, όταν και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος 1069 και με βάση αυτό χτίστηκαν όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις,  Δεν αποβλέπει και δεν επιδιώκει  κέρδος  αλλά όμως υποχρεώνεται να ισοσκελίζει  τα έξοδά της. Όταν εκτελεί ένα έργο συμμετέχει με ένα ποσοστό 15%  και επιπλέον πληρώνει το σύνολο του ΦΠΑ του έργου.

 Αυτή την περίοδο εκτελεί ένα έργο ύδρευσης στην Νέα Σελεύκεια 2.200.000 ευρώ  , σε λίγο αρχίζει η αποχέτευση του Λαδοχωρίου  4.500.000  ευρώ και αναμένεται η δημοπράτηση συστήματος τηλελέγχου για την μείωση των διαρροών 1.770.000 ευρώ.. Για αυτά τα έργα η  ιδία συμμετοχή  ανέρχεται σε 1.005.000 ευρώ εξάλλου για το λόγο αυτό , δηλαδή την εκτέλεση νέων έργων, υπάρχει το 80%

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

 

 Στο τέλος του 2010  η ΔΕΥΑΗ   εμφανίζει έλλειμμα 350.000 ευρώ .

 Ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη να προσλάβει 13 εργαζόμενους, οι οποίοι με δικαστικές αποφάσεις έχουν αποκτήσει  αυτό το δικαίωμα, των οποίων οι μισθοί ανέρχονται σε 370.000 ευρώ.

  Επίσης είναι υποχρεωμένη να καταβάλει  αποζημιώσεις  στους 5 από τους 13 εργαζομένους.  Οι αποζημιώσεις αυτές οφείλονται  στην μη εφαρμογή τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε το 2006 και υποχρέωνε την επιχείρηση σε καταβολή 50 ευρώ την ημέρα για όσο καιρό δεν εργάζονται. Το ύψος του ποσού αυτό ανέρχεται σε 460.000 ευρώ και πέραν αυτού διεκδικούν και μισθούς.. Το συνολικό κόστος και η επιβάρυνση για το 2011 εξαρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την αναμονή δικαστικών αποφάσεων.

Για να συνταχθεί, λοιπόν ,ο νέος προϋπολογισμός ,που σημειωτέον πρέπει να είναι πραγματικός και όχι εικονικός, πρέπει να προβλεφθούν τα παραπάνω ποσά.

Υπολογίσαμε το λιγότερο 850.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι  ευελπιστώντας να εισπράξουμε όλα όσα τιμολογούνται (φέτος εισπράχτηκε το 90%)

 Για αυτό το πρώτο ερώτημα που ανέκυψε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ  ήταν από πού θα βρεθούν αυτά τα ποσά;

Η επιχείρηση δεν μπορεί να επιδοτηθεί , δεν μπορεί να πάρει δάνειο για να καλύψει τρέχουσες δαπάνες και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αλλάξει   το τιμολόγιο.

Αυτό βέβαια  δεν γίνεται για πρώτη φορά  , έγινε πολλές φορές από την ίδρυση της  και  η μεταβολή του τιμολογίου είναι ανάλογη με τις κάθε φορά ανάγκες.

Υπάρχει άλλη επιλογή για να καλύψει τα έξοδα της;

Υπάρχει άλλη πρόταση;

 Ναι θα πεί κάποιος .Να περιορίσει τα έξοδα της .

Τι  όμως ; Τους μισθούς , το κόστος στη ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ , τα δάνεια;

Αυτά για να περιοριστούν χρειάζεται  γενικότερη παρέμβαση (π.χ. της ένωσης ΔΕΥΑ)

Το μόνο που μπορεί να περιορίσει είναι τα λειτουργικά έξοδα που όμως είναι  λίγα και  βέβαια για να τα περιορίσει δεν πρέπει υπάρξει καμία βλάβη και αν υπάρξει, να μην αποκατασταθεί, κάτι  που είναι όχι μόνο ανέφικτο αλλά και επικίνδυνο.

Αυτό ισοδυναμεί με κλείσιμο.

 Το δίλλημα ανάμεσα στη λειτουργία  και στο κλείσιμό της επιχείρησης είναι υπέρ της λειτουργίας γιατί κλείσιμο σημαίνει

  Α. πόλη χωρίς νερό και αποχέτευση

  Β. τεράστιο  οικονομικό κόστος από τη αθέτηση συμβάσεων με την ΕΕ ( κάτι εκατομμύρια)

 Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν υπήρχε άλλος δρόμος  από  αυτόν της αύξησης εάν θέλουμε να αντλούμε νερό (το νερό που έχουμε στις βρύσες μας δεν έρχεται με φυσική ροή αλλά αντλείται σε ποσοστό 90% ), να συντηρείται  το δίκτυο ύδρευσης και  το δίκτυο αποχέτευσης και να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός.

 Και με την  αύξηση που δώσαμε  αφενός καλύπτουμε τα έξοδα και  αφετέρου  με τις νέες τιμές, στις χαμηλές κλίμακες ,αγγίζουμε τις κατώτερες τιμές των άλλων ΔΕΥΑ.

 Άλλαξαν οι τιμές στις δύο τελευταίες κλίμακες όπου η προηγούμενη τιμή για την κατώτερη κλίμακα ήταν 0,25 ανά κυβικό και τώρα είναι 0,35  (κατώτερη τιμή άλλων ΔΕΥΑ από τριετία) , και στην αμέσως επόμενη από 0,55 σε 0,75, όταν το κόστος άντλησης είναι 0.58,  όταν στους όμορους δήμους είναι 0,6 και όταν  ακόμη υπάρχουν ΔΕΥΑ  με κατώτερη τιμή 0,80 ανα κυβικό.( ΔΕΥΑ Λάρισας).

Δεν έγιναν μεταβολές στις ανώτερες κλίμακες γιατί εκεί οι τιμές ανά κυβικό είναι πολύ υψηλές (4 και 5 ευρώ ανά κυβικό) που δεν τις συναντάς πουθενά.  

Στο τέλος αυτό που εισπράττεται  δεν πηγαίνει σε αλλότριους σκοπούς και δεν κλείνει άλλες τρύπες

Γίνεται για να προσφέρει νερό στους πολίτες και για να προστατεύσει το περιβάλλον.

 Αυτή είναι η αλήθεια και είναι γνωστή ,τουλάχιστον, σε όσους βγάζουν ανακοινώσεις.

 Παρόλα αυτά ακολουθείται η ίδια τακτική  εκμετάλλευσης μιας οδυνηρής αλλά απολύτως αναγκαίας απόφασης.

 Αντιλαμβανόμαστε ότι οποιαδήποτε αύξηση, όσο αναγκαία και αν είναι, δεν θα είναι αρκετή αν δεν βελτιώσουμε και τους άλλους δείκτες όπως περιορισμό των διαρροών , γρήγορη αποκατάσταση βλαβών, έλεγχο παράνομων συνδέσεων και ότι άλλο επιβάλλεται  για το καλό του συνόλου και της επιχείρησης.

  Ακολουθήσαμε την ευθύνη και θα κριθούμε για αυτό  όπως και για την συνολική διαχείριση  της οποίας κάθε απόφαση και κάθε οικονομική πράξη,  για να υπάρχει πλήρη διαφάνεια και έλεγχος , θα δημοσιοποιείται ,εκτός από την διαύγεια, και  στο τύπο σε τακτική βάση .

 Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη και θα γίνει δυσκολότερη εάν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη ΔΕΥΑΗ με δυσπιστία.

 Εμείς πάντως θα λέμε την αλήθεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

                                        ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

                                                                        ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

                                                                               ΔΕΥΑΗ

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *