Στο Κέντρο Περίθαλψης με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου έτυχε της καλύτερης δυνατής φροντίδας και περίθαλψης από τους κτηνιάτρους, βρίσκεται ένας νεαρός Χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus).
Το πτηνό εντοπίστηκε από πολίτη στον κάμπο της Παραμυθιάς που με τη σειρά του ειδοποίησε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ.
Οι Θηροφύλακες παρέλαβαν το άγριο πτηνό, που διαπιστώθηκε, ότι ήταν τραυματισμένο και δε μπορούσε να πετάξει και ενημέρωσαν σχετικά το Κέντρο, έτσι ώστε να οργανωθεί η μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.
Το άγριο πτηνό μεταφέρθηκε στο Κέντρο «Δράση για την Άγρια Ζωή» όπου οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν, ότι έχει κάταγμα στο δεξί του φτερό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δε μπορεί να πετάξει.
Το κάταγμα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, το πτηνό ακολουθεί συγκεκριμένη θεραπεία και με την ανάρρωσή του, θα απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον.
Κρούσμα δηλητηρίασης στους Παξούς
Σε ένα δεύτερο περιστατικό στο οποίο επενέβη η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και αναφέρεται στους Παξούς, πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε η απάντηση του Τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για τις αιτίες που προκάλεσαν το θάνατο σε πτηνά (δεκαοχτούρες), που περισυλλέγησαν από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.
Το συμβάν σημειώθηκε στην περιοχή «Πλάτανος» των Παξών, όπου μετά από καταγγελία πολίτη, θηροφύλακας εντόπισε και περισυνέλεξε δύο νεκρά πτηνά (δεκαοχτούρες), τα οποία εστάλησαν για τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου τους.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του, σύμφωνα με το Δελτίο Εργαστηριακής Εξέτασης Δειγμάτων Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών με Αριθμ. Πρωτ: 7507/02-10-2015, δεν ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες.
Ωστόσο, τονίζεται, ότι «δεν αποκλείεται να έχει χρησιμοποιηθεί τοξική ουσία που δεν μπορεί να ανιχνευθεί και να ταυτοποιηθεί με τη Γενική Τοξικολογική εξέταση, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις του αρμοδίου εργαστηρίου».
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ανταποκρίνεται σε ένα εύρος αρμοδιοτήτων, που δεν αναφέρονται μόνο στον έλεγχο της άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας, αλλά αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ειδών της άγριας πανίδας.
Οι Θηροφύλακες βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών σε 24ωρη βάση για κάθε είδους καταγγελία ή επισήμανση, που μπορεί να αφορά και την κυνηγετική δραστηριότητα και τους ελέγχους στις περιόδους και τις περιοχές απαγόρευσης άσκησης της θήρας, αλλά παράλληλα και σε οτιδήποτε αφορά στην προστασία των ειδών της άγριας πανίδας.
Ιωάννινα 08/03/2016