ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

syriza0Αγαπητοί συνδημότες,

Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, σε μια πρωτόγνωρη υποβάθμιση της ζωής μας που περιλαμβάνει δραματική μείωση των εισοδημάτων όλων μας, αυξανόμενη ανεργία και ιδιαίτερα στους νέους, βίαιη μετανάστευση, υπερφορολόγηση, υποβάθμιση των υποδομών υγείας και περίθαλψης, ακύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, δραματική μείωση της δημοκρατίας. Το μέλλον των παιδιών μας έχει υποθηκευτεί για πολλά – πολλά χρόνια.

            Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την πραγματικότητα Οι θεσμοθετημένοι πόροι έχουν μειωθεί ήδη κατά 60% και σχεδιάζεται η περαιτέρω συρρίκνωσή τους. Οι περικοπές σε συνδυασμό με την μεταφορά επί πλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση   την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο «Καλλικράτης», αποδείχθηκε μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική  μεταρρύθμιση. Ήταν η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής που στο όνομα «λιγότερου κράτους», μετέτρεπε την τοπική αυτοδιοίκηση σε «τοπική διοίκηση» απομακρύνοντάς την από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

            Ο Δήμος μας είναι κυρίως γεωργικός και κτηνοτροφικός. Σε συνδυασμό όμως με τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, τα αγέρωχα βουνά του Σουλίου, τα γάργαρα νερά του Αχέροντα, τα γραφικά χωριά, τον αγροτουρισμό και τη χωροταξική θέση της Παραμυθιάς που την καθιστά εμπορικό κόμβο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και προοπτικής για τον Δήμο μας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα, ένας τομέας που υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας, ένας τομέας που μειώνεται καθημερινά εξ αιτίας  των αλλοπρόσαλλων πολιτικών της κεντρικής διοίκησης. Αλλά και ένας τομέας που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και από την σημερινή τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ξεπούλημα Δωδώνης, κόστος άρδευσης κάμπου Παραμυθιάς, μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων, μείωση επιλεξιμότητας βοσκοτόπων, φορολόγηση αγροτεμαχίων κλπ,  είναι μερικά από τα προβλήματα για τα οποία οι μόνες αντιδράσεις αν υπήρχαν ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και όχι καταγγελίας μιας κυβερνητικής πολιτικής που καταδικάζει τον τόπο μας σε ερήμωση.

Χρειαζόμαστε ένα Δήμο:

  • Να παλεύει ενάντια στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που σπρώχνουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας σε εξαθλίωση και απόγνωση.
  • Να μεριμνά για την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και για την ανάπτυξη του Δήμου μας με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό.
  • Να έχει σαν στρατηγικό της στόχο την συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων μέσω τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, την κατάρτιση συμμετοχικού προϋπολογισμού και του ελέγχου των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.
  • Να αντιμάχεται τον Καλλικρατικό τρόπο συγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που την στραγγαλίζει οικονομικά από πόρους, περιορίζει την αυτονομία της, αποξενώνει τους δημότες από τον Δήμο και θεωρεί τις δημοτικές υπηρεσίες εμπορεύματα και όχι κοινωνικά αγαθά.
  • Να πραγματοποιεί ρήξεις με το παρελθόν καταδικάζοντας τους εκφραστές των μνημονίων που οδήγησαν τον ίδιο το θεσμό της αυτοδιοίκησης σε πλήρη απαξίωση και αποδιάρθρωση.
  • Να συμπαραστέκεται στους συμπολίτες μας που εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και ανασφάλειας, μέσω ανάπτυξης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Να εγγυάται τη διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου και την απάλειψη πρακτικών που διχάζουν την τοπική κοινωνία
  • Να είναι μοχλός ανάπτυξης της περιοχής με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και πυλώνας αποκέντρωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  • Να πρωτοστατεί στην διεκδίκηση προγραμμάτων και πιστώσεων, για βελτίωση και δημιουργία νέων αναπτυξιακών υποδομών.

 

Καλούμε όλους τους δημότες σε ισότιμη βάση, στην δημιουργία δημοτικής κίνησης, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014, που θα διεκδικήσει την υλοποίηση όλων αυτών που χρειαζόμαστε, θα αγωνισθεί για αυτά που μας ενώνουν, για όλα αυτά που θα μετατρέψουν το Δήμο μας σε ένα Δήμο που πρέπει κανείς να ζει και να δημιουργεί.

28 Ιανουαρίου 2014

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Σουλίου