Aπελευθέρωση των δρομολογίων λεωφορείων μεταξύ των όμορων Περιφερειών της Ελλάδος με τις αντίστοιχες στην Αλβανία

ktel

ktelΤο θέμα των διεθνών επιβατικών λεωφορειακών συνδέσεων της χώρας με κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., όπως η Αλβανία, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΠΕΚΑ). Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης στην ομιλία του ανέφερε:

Οι διατάξεις του Ν. 4070/2012 «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις», προέβλεπαν την κατάργηση των υφιστάμενων λεωφορειακών συνδέσεων και τη θέσπιση δρομολογίων μόνον μεταξύ Αθηνών ή/και Θεσσαλονίκης και της πρωτεύουσας του άλλου κράτους καθώς και μεταξύ των όμορων πρωτευουσών Περιφερειών της Ελλάδος με τις αντίστοιχες στην Αλβανία.

Ειδικά για την περίπτωση της Αλβανίας έχουν δοθεί δύο παρατάσεις για τις υφιστάμενες άδειες εκτέλεσης δρομολογίων και την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης με τη γείτονα χώρα ως προς τη διάδοχη κατάσταση. Η τελευταία παράταση έληξε χθες.

Η διάταξη που εισηγούμαστε σήμερα επιτρέπει την παρέκκλιση από το γενικό κανόνα δρομολογίων μόνον μεταξύ Αθηνών ή/και Θεσσαλονίκης και της πρωτεύουσας του άλλου κράτους που θέτει ο Ν. 4070/2012, στην περίπτωση ύπαρξης διακρατικής συμφωνίας, ασχέτως αν πρόκειται για κράτη όμορα με την Ελλάδα ή μη.

Δίνεται δε εξουσιοδότηση για έκδοση Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης, προκειμένου να καθοριστούν οι σχετικές λεπτομέρειες. Επιχειρείται έτσι η συμπλήρωση της κείμενης νομοθεσίας και η πρόβλεψη νόμιμης λειτουργίας των υφιστάμενων επιβατικών λεωφορειακών γραμμών ή και η σύσταση νέων ως προϊόν διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και του αντισυμβαλλόμενου κράτους.  

Καθώς το ζήτημα των λεωφορειακών γραμμών είναι κρίσιμο, ιδίως για τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος, επηρεάζει ένα πλήθος ομογενών και Αλβανών επιβατών που διαμένουν ή επισκέπτονται τη χώρα μας και αποτελεί θέμα μεγάλης σημασίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο αρμοδίων Υπουργείων ήταν μακρές. 

Προ διμήνου επιτεύχθηκε διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας η οποία αποτυπώθηκε σε Πρωτόκολλο που υπεγράφη στα Τίρανα (20/12/2012) και κυρώθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (0544/Μ.6566/ΑΣ84/2013) των Υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης.

Με το Πρωτόκολλο συμφωνήθηκε η απελευθέρωση των δρομολογίων μεταξύ των όμορων Περιφερειών της Ελλάδος με τις αντίστοιχες στην Αλβανία.

Πλέον, όλες οι γραμμές που συμφωνήθηκαν και διατηρούνται εξυπηρετούν ορθολογικότερα την επιβατική ζήτηση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ανταποκρίνονται πλήρως στη λογική της διασύνδεσης των διεθνών επιβατικών οδικών μεταφορών με το εσωτερικό δίκτυο οδικών μεταφορών της χώρας.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε διακοπή, ούτε για μία ημέρα, των γραμμών που τελικώς διατηρούνται, καθώς έχουν προηγηθεί ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης προς όλους τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας που επέτρεπαν την απρόσκοπτη διέλευση των λεωφορείων κατά το μεταβατικό διάστημα.