Τεχνική συνάντηση των εταίρων του έργου GAIA πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/12/2013 στην Ηγουμενίτσα στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία και από Εθνικούς Πόρους.
Αντικείμενο της τεχνικής αυτής συνάντησης ήταν η εξέταση του τρόπου και της μορφής ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των λιμένων της Ηγουμενίτσας και του Bari μέσω του πληροφοριακού συστήματος του έργου.
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει ήδη, από τον Ιούνιο του 2013, ολοκληρώσει το έργο APC, μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των οχημάτων που επιβιβάζονται σε πλοία από το λιμάνι.
Στα πλαίσια του έργου GAIA θα υλοποιηθεί αντίστοιχη εφαρμογή, για τη διαχείριση επιβατών.
Η διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων και των ασυνόδευτων φορτίων προγραμματίζεται να υλοποιηθεί μέσω του έργου MED-PCS, που επίσης υλοποιεί η ΟΛΗΓ ΑΕ.
Με τον τρόπο αυτό και εκμεταλλευόμενο τις αναπτυξιακές δυνατότητες που τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχουν, στόχος είναι στο τέλος του 2014 το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να είναι ένα από τα λίγα λιμάνια στη χώρα που θα μπορεί να προσφέρει στη λιμενική κοινότητα, με χρήστες τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς, ένα πλήρες πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των λιμενικών εργασιών, η εφαρμογή του οποίου είναι υποχρεωτική από την κοινοτική νομοθεσία από την 01/01/2015.
Μέσω αυτών των έργων ο Οργανισμός, θα αυτοματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις λιμενικές διαδικασίες, εξασφαλίζοντας έτσι πόρους αλλά και χρόνο διεκπεραίωσης αυτών, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια του λιμένα, αλλά και την παροχή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης.
Ταυτόχρονα, στα πλαίσια του ίδιου έργου ο Οργανισμός πρόκειται να αναπτύξει μια trip planner εφαρμογή, ώστε ο κάθε επιβάτης του λιμένα να μπορεί με αφετηρία την Ηγουμενίτσα να έχει στο κινητό του ή στον υπολογιστή του άμεση πληροφόρηση για το σχεδιασμό του υπόλοιπου ταξιδιού του στη Θεσπρωτία, την Ήπειρο ή και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος αυτού, απαιτείται και θεωρείται δεδομένη η υποστήριξη ολόκληρης της λιμενικής κοινότητας.
Ήδη για τις εφαρμογές του έργου APC έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση και πιλοτική λειτουργία στο ΚΛ Ηγουμενίτσας και στο Τελωνείο, ενώ προγραμματίζεται και η βαθμιαία «είσοδος» των ναυτιλιακών εταιρειών και των πρακτορείων ώστε στο τέλος του 2014, ολόκληρη η λιμενική κοινότητα να είναι έτοιμη για τη μετάβαση σε μια να εποχή, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά της και παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους επιβάτες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος του Bari που είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου κ. Mario Mega και η ομάδα έργου του Λιμένα του Bari, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της ΟΛΗΓ ΑΕ κ. Γκρίνιας Κωνσταντίνος και το προσωπικό και οι ανάδοχοι στην υλοποίηση του έργου της ΟΛΗΓ ΑΕ, καθώς και η ομάδα εργασίας του Ινσιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών «Διόφαντος» με επικεφαλής τον καθηγητή Χρυσόστομο Στύλιο, οι οποίοι έχουν και την επιστημονική επίβλεψη του έργου.
Την προηγούμενη ημέρα, εκπρόσωποι του Λιμένα του BARI και της ΟΛΗΓ με επικεφαλείς τους Προέδρους των δύο Οργανισμών κ.κ. Francesco Mariani και Διαμάντη Βασίλειο αντίστοιχα, συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του έργου ARGES, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα.
Το έργο ARGES που εντάχθηκε στα στρατηγικά έργα του προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία, αποτελεί τη «φυσική συνέχεια» των παραπάνω αναφερόμενων έργων αλλά και άλλων που κατά το παρελθόν έχουν υλοποιήσει τα δύο λιμάνια, με στόχο την επέκταση αυτών και σε άλλα λιμάνια του Ιονίου και της Αδριατικής αλλά και την ενσωμάτωση και νέων λειτουργιών, ακόμα και τουριστικής προβολής.
Η μακροχρόνια συνεργασία που έχει εδραιωθεί μεταξύ των λιμένων του Bari και της Ηγουμενίτσας, αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο, τόσο για τα δυο λιμάνια όσο και για την ανάπτυξη των περιοχών που αυτά βρίσκονται.