H Λαϊκή συσπείρωση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας

dimasd

dimasdΒασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα κατά της συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας στις 16/01/2012
•    H «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2011. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε στις προβλέψεις μας και δεν χαιρόμαστε για αυτό. Να  αναφέρουμε μόνο ότι από 1.583.672 euro της ΣΑΤΑ που θα εισέπραττε ο Δήμος από την κεντρική διοίκηση εισέπραξε μόνο 556.249 δηλαδή το 35%. Αυτό είχε τις γνωστές συνέπειες τόσο στην υλοποίηση των έργων, όσο και στην λειτουργία του Δήμου. 

•    Ο προϋπολογισμός του 2012 συντάχθηκε σύμφωνα με τις εντολές της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υλοποιώντας το «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» και τον αντιλαϊκό   προϋπολογισμό του κράτους πού ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ και προβλέπει μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για την Τοπική Διοίκηση. Για αυτό και τα κονδύλια που καταγράφονται τόσο από ΚΑΠ όσο και από ΣΑΤΑ είναι μειωμένα κατά 15% περίπου σε σχέση με πέρυσι (να δούμε και πόσα από αυτά θα εκταμιευθούν).
•    Ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο λογιστικά νούμερα, είναι ο καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής από τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μέχρι την φορομπηχτική πολιτική απέναντι στον λαό. Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα χαρακτηριστικά νούμερα που πιστοποιούν του «λόγου το αληθές»
•    Οι αμοιβές και έξοδα προσωπικού από 6.979.395 €  προϋπολογίζονται στα 5.726.200€ μείωση 17,9%. Άρα έχουμε  στον Δήμο λιγότερο προσωπικό, λόγω της απόλυσης των συμβασιούχων, που εργάζεται περισσότερες ώρες και αμείβεται λιγότερο. Αυτό λογικά έχει επίδραση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. 
•    Για τις σχολικές επιτροπές προϋπολογίζονται 400.000€ σε σχέση με τα 670.000 του 2011, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 40%. Αλήθεια πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία;
•    Ο Δήμος καρκινοβατεί οικονομικά. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις βασικές  του υποχρεώσεις προς τους δημότες. Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο με τα μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση του “ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ”, ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ.
•    Η Δημοτική Αρχή, αντί να ενημερώσει τον λαό για την κατάσταση και να οργανώσει αγωνιστικό διεκδικητικό κίνημα για να αντιμετωπίσει την οικονομική αυτή ασφυξία, αποφάσισε την σύναψη δανείου 1.500.000€, εγγράφει δε στον προϋπολογισμό έσοδο 920.000€ από εκποίηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την κυβερνητική πολιτική.
•    Εμείς επιμένουμε ότι ούτε έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Η Δημοτική Αρχή συνεχίζοντας  αυτήν την πολιτική θα αναγκαστεί να βάλει φόρους όπως ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ προβλέπει στους δημότες κάτω από τα εκβιαστικά οικονομικά προβλήματα.(κάπως έτσι μας βάλανε και στο ΔΝΤ)
•    Επομένως, τα επόμενα χρόνια, κομμάτι των υπηρεσιών του Δήμου ή θα κλείνουν ή θα δίνονται σε ιδιώτες (όπως η υπηρεσία καθαριότητας της πόλης) ή θα χαρατσώνονται ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.
•    Η πλειοψηφία του Δ.Σ. αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη με την υπερψήφιση αυτού του προϋπολογισμού. Αναλαμβάνει την ευθύνη της υλοποίησης της  κυβερνητικής πολιτικής που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Είναι υπόλογη απέναντι στα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας που πλήττονται από μια βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική.
•    H «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί και με όρους κινήματος, πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος για όλες τις ανάγκες του δήμου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, και έκτακτο κονδύλι για τις αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός.
•    Λεφτά υπάρχουν, αλλά  είναι συγκεντρωμένα σε πολύ λίγα χέρια. Μόνο στις τράπεζες της Ελβετίας υπάρχουν 600 δις euro. Επαναφέρουμε την πρόταση μας για φορολόγηση με 45% των κερδών των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
•    H «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον λαό και να τον καλέσει να ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, να οργανώσει την πάλη του στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά να συμπαραταχθεί με το ταξικό κίνημα των εργαζομένων, με το ΚΚΕ, για να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να χτίσει το αγωνιστικό μέτωπο για  λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία.
 Με αυτές τις σκέψεις η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό στο σύνολο του.

                                                                Ηγουμενίτσα 17/01/2012
                                                                     Δώρης Δήμας