Το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» στην Ήπειρο

To Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας  ενέκρινε την ένταξη του «Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου» και του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ηγουμενίτσας «Προσχολική Αγωγή Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμός» (Π.Α.Κ.Π.ΠΟ), στο πιλοτικό Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη».

 
Το Πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 9.250.000 ευρώ θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 1.073 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα και αφορά οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε κοινωνικούς ξενώνες βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή ξενώνες ύπνου ή κάνουν χρήση των Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων ή έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας ως άστεγοι και μπορούν άμεσα να επανενταχθούν.
 
Οι υπηρεσίες που παρέχονται, κατά περίπτωση, στους ωφελούμενους του Προγράμματος είναι:
 
– απόκτηση κατάλληλης στέγης (κάλυψη ενοικίου, επισκευής υφιστάμενης οικίας, κάλυψη δαπανών για την προσωρινή αναδοχή ενήλικα αστέγου),
 
– κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης, ένδυσης και υπόδησης,
 
– παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής (ψυχοκοινωνική, εργασιακή, νομική, λογιστική υποστήριξη όπως η διαχείριση υφισταμένων χρεών),
 
– επανένταξη στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, της χρηματοδότησης για τη δημιουργία μικρής επιχείρησης αλλά και τη διασύνδεση με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αξιοποίηση προγραμμάτων που θα μπορούσε να ενταχθεί ο ωφελούμενος.
 
Επιπλέον, το Πρόγραμμα στοχεύει στην επανένταξη γυναικών που φιλοξενούνται σε ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας και σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, εφόσον στερούνται τη δυνατότητα ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή κατοικία.
 
Για το «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου» εγκρίθηκε σχέδιο δράσης προϋπολογισμού 258.600 ευρώ, το οποίο απευθύνεται σε 30 ωφελούμενους στους Δήμους Ιωαννιτών, Δωδώνης, Σουλίου, Φιλιατών, Ζαγορίου, Ζίτσας και Αρταίων.
 
Για το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας εγκρίθηκε σχέδιο δράσης προϋπολογισμού 103.440 ευρώ, το οποίο απευθύνεται σε 12 ωφελούμενους.
 
Ο    Υφυπουργός    Εργασίας,    Κοινωνικής    Ασφάλισης    και    Πρόνοιας κ. Αντώνης Μπέζας, με αφορμή την ένταξη των παραπάνω φορέων στο Πρόγραμμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Μετά την πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στον Δήμο Ιωαννιτών, συνεχίζουμε την προσπάθεια ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη στην Ήπειρο. Οι νέες δράσεις του Προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την προστασία οικογενειών, παιδιών και ηλικιωμένων που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού».