Τη λαϊκή παροιμία «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» θύμισε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με αποκλειστικό αντικείμενο τις εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε μία συνεδρίαση που απείχε πολύ από το ρόλο του και θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως θεσμική εκτροπή, επέλεξε να κάνει υποδείξεις ως προς τον ιδανικότερο αγοραστή της Δωδώνης. Επιλογή περίεργη, όταν μάλιστα καταγράφεται στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Είναι πράγματι πρωτοφανές, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο. Την ώρα που καταγγέλλεται από όλες τις πλευρές ένα σκληρό παρασκήνιο γύρω από την πώληση της Δωδώνης, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, να εκτυλίσσεται ένα παρόμοιο στην περιοχή μας και να ερίζουν οι τοπικοί παράγοντες για τον επόμενο κάτοχο των ιματίων της Δωδώνης!
Είναι αυτός ο ρόλος των βουλευτών, των εκπροσώπων τοπικών φορέων, του Περιφερειακού Συμβουλίου, που αφού συνεδρίασε επί πέντε ώρες απεφάνθη ότι καλύτερος αγοραστής για τη Δωδώνη είναι ο Βίκος ή ο Όλυμπος;
Κι αν αυτό δεν λέγεται ωμή παρέμβαση –ανεξάρτητα από τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται- πως αλλιώς μπορεί να το αποκαλέσει κανείς;
Η συμμετοχή της SIMOS FOOD στο διαγωνισμό για τη Δωδώνη, μιας εταιρίας που οφείλει πάνω από 15 εκατομμύρια ήταν το λιγότερο σκανδαλώδης. Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εταιρία χρησιμοποιεί ως συμβούλους της πρώην μεγαλοστελέχη της ΑΤΕ, με θητεία και στη Δωδώνη.
Από του σημείου αυτού, να καταγγελθεί δηλαδή η διαδικασία, μέχρι του σημείου της υπόδειξης του ιδανικού αγοραστή υπάρχει τεράστια διαφορά. Και δυστυχώς το Περιφερειακό Συμβούλιο με την στάση που κράτησε ήρθε να θολώσει περισσότερο τα νερά.
Μετά την μαραθώνια συζήτηση, τις προτάσεις και τις αντεγκλήσεις ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση που κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και η οποία περιλαμβάνει πέντε σημεία.
Σύμφωνα με αυτή:
1ον: Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον εν εξελίξει διαγωνισμό, ο οποίος πρέπει να επανεξεταστεί σε νέα βάση, προκειμένου να κριθεί αν είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης να συνεχιστεί.
2ον Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν κηρυχθεί άγονος και προχωρήσει, τότε θεωρούμε ως απαράβατο όρο τη διασφάλιση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.», με καλύτερη επιλογή την πρόταση που έχουν καταθέσει η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
3ον: Μας βρίσκει καθολικά αντίθετους το ενδεχόμενο να μεταβιβαστεί η «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» στην εταιρεία SIMOS FOODS, η οποία έχει σημαντικές οφειλές προς αυτήν, καθώς και στην Lactalis, η οποία έχει ασκήσει ένδικα μέσα κατά της αναγνώρισης της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π.
4ον : Να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι προς την εταιρία που θα επιλεγεί, ούτως ώστε:
Α) Να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας
Β) Να συνεχιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας με τους παραγωγούς
Γ) Να δεσμευτεί η νέα ιδιοκτήτρια για τη δημιουργία σε ετήσια βάση τουλάχιστον δέκα σύγχρονων μονάδων κτηνοτροφίας, με αντίστοιχο αριθμό νέων κτηνοτρόφων.
Δ) Να προωθηθούν προγράμματα γεννητικής για τη βελτίωση των ζώων και
Ε) Να πραγματοποιούνται προγράμματα κατάρτισης των κτηνοτρόφων.
5ο: Τέλος, καλούμε τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να εξοφλήσει τους εισκομιστές γάλακτος που παραμένουν απλήρωτοι επί δύο και πλέον μήνες, ειδικά από αυτούς που είναι πελάτες της, και οφείλουν μεγάλα ποσά, αλλά παράλληλα συμμετέχουν στην διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
πηγή: epiruspost