Στο πόδι η Ήπειρος για το σχέδιο «Αθηνά»

PANEPISTHMIO EISODOS – Διήμερο λουκέτο στο ΤΕΙ, έντονη αντίδραση από το Πανεπιστήμιο, δυσαρέσκεια σε Δήμους και Περιφέρεια

Στο πόδι βρίσκεται η Ήπειρος τις τελευταίες ώρες λόγω των ανατροπών που φέρνει στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ η τελική μορφή του σχεδίου Αθηνά. Το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας από το μεσημέρι της Τετάρτης βρίσκεται υπό κατάληψη με απόφαση που έλαβαν οι φοιτητές ενώ το ΤΕΙ Ηπείρου στο σύνολό του, αναστέλλει τη λειτουργία του για δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή.

Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση που συνεδρίασε εκτάκτως και αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προτεινόμενες δυσμενείς μεταβολές στη δομή και τη συγκρότηση του ΤΕΙ Ηπείρου και την απόρριψη των εποικοδομητικών, τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων βελτίωσης που υπέβαλε το Ίδρυμά μας, πάνω στο αρχικό σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Την Πέμπτη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στην Άρτα και την Παρασκευή στα Ιωάννινα.

Εν τω μεταξύ εκτάκτως συνεδριάζει την Πέμπτη στις επτά το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας προκειμένου να συζητήσει τις δραματικές αλλαγές που έρχονται και την τραγική εξέλιξη με την κατάργηση του τμήματος λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη νέα τροποποιημένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ως προς τη συγκρότηση Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Πιο συγκεκριμένα, επιμένει με έντονο τρόπο στην ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία θα περιλαμβάνει το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση της Συγκλήτου για την ένταξη του υπάρχοντος Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών στην υπό ίδρυση Πολυτεχνική Σχολή, καθώς και το ιδρυθέν Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ήδη από το έτος 2009.

Το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ήρθε να βάλει μία τάξη στα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να εξορθολογήσει τη λειτουργία Τμημάτων, Σχολών και ΑΕΙ και όχι να καταστρέψει ότι λειτουργεί άψογα και διακρίνεται από αριστεία και καθολική αναγνώριση.

Παρέμβαση για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και ειδικότερα για τα τμήματα που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με έγγραφά του προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του απογοήτευση για τις αλλαγές που φέρει στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας το σχέδιο «Αθηνά». Εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση γιατί το καθολικό αίτημα όλων των φορέων των Ιωαννίνων, για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, κατέληξε στις καλένδες.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την ώρα μάλιστα που το Πανεπιστήμιο είχε τις δυνατότητες και τις υποδομές να στηρίξει και να υποστηρίξει μία τέτοια σχολή.

Το σχέδιο «Αθηνά» θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μία ριζική μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας. Μετά και το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι κυριάρχησε οι λογικές μικροπολιτικών και μικροτοπικιστικών εξυπηρετήσεων.

Το γεγονός ότι χάνεται και η τελευταία ελπίδα για την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Δήμος το θεωρεί απαράδεκτο και καλεί έστω και τώρα τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση να επανεξετάσουν το σχέδιο και να ικανοποιήσουν το αίτημα της περιοχής, το οποίο στηρίζεται σε σοβαρά και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και δεν αφορά μία «κενή» διεκδίκηση.