Τέσσερα χρόνια από την τραγωδία του Norman Atlantic

ap_297392161153-thumb-large

ap_297392161153-thumb-largeΉταν 28 Δεκεμβρίου του 2014, όταν το γιορτινό κλίμα της εποχής διακόπηκε από μία εκ των μεγαλύτερων τραγωδιών που έχουν συμβεί στην Ελλάδα. Η ώρα κόντευε 6 τα ξημερώματα και το οχηματαγωγό Norman Atlantic πιάνει φωτιά περίπου 44 ναυτικά μίλια Βορειοδυτικά της Κέρκυρας, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα.

Το πλοίο έπλεε στον πορθμό του Οτράντο, στην Αδριατική Θάλασσα και μέσα βρίσκονταν 466 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 55 ήταν μέλη τα πληρώματος.

Μια πυρκαγιά ξέσπασε στο κατάστρωμα των οχημάτων λίγο πριν τις 6:00 τοπική ώρα, λίγο μετά την αναχώρηση από την Ηγουμενίτσα. Πολλοί από τους επιβάτες κάηκαν ζωντανοί, άλλοι παγιδεύτηκαν στο γκαράζ του πλοίου και άλλοι χάθηκαν στα κύματα της Αδριατικής.

Τόσο εξαιτίας της πυρκαγιάς, αλλά και από τις προσπάθειες που έγιναν μετά για να ρυμουλκηθεί το πλοίο, η τραγωδία κόστισε τη ζωή συνολικά 11 ατόμων (τρεις Έλληνες, δύο Ιταλοί, δύο Γερμανοί, ένας Τούρκος, ένας Γεωργιανός και δύο Αλβανοί ναύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση ρυμούλκησης). 

Για την αναγνώριση αρκετών σορών χρειάστηκαν ειδικές αναλύσεις DNA, και 4 χρόνια μετά 18 άνθρωποι θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι.

Η φωτιά από το κατάστρωμα δεν άργησε να θέσει όλο το πλοίο σε πύρινο κλοιό σπέρνοντας τον πανικό σε όλους τους επιβάτες του Normal Atlantic. Ενώ επικρατούσε το χάος, πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν, ματαίως, να ζητήσουν βοήθεια μέσα από κανάλια και ζωντανές μεταδόσεις, ντοκουμέντα ανατριχιαστικά ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα ο πλοίαρχος εξέπεμψε το SOS, ζητώντας την διάσωση του πλοίου. Το ηχητικό ντοκουμέντο με το σήμα κινδύνου του πλοιάρχου, ήρθε στο φως τη δημοσιότητας από την εφημερίδα La Repubblica. «Προς όλα τα πλοία, προς όλα τα πλοία! Mayday! Mayday! Σήμα κινδύνου», ακούγεται να φωνάζει, ενώ προσθέτει μετά την ημερομηνία και την ώρα της καταστροφής.

Το Normal Atlantic έφτασε αρκετές ημέρες μετά στο λιμάνι του Μπρίντζι, θυμίζοντας πλέον «πλοίο φάντασμα».