Η παραγωγικότητα είναι το κλειδί της ανάπτυξης για την Ήπειρο…

foto-proionta-ipiros…Στην Ήπειρο έχουμε και τις δύο δυνατότητες, παράγουμε προϊόντα μέσω των οποίων τα νοικοκυριά μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους διατροφικές ανάγκες από τη μία, και προϊόντα με εξαγωγική δυναμική από την άλλη. Προϊόντα της Ηπειρωτικής γης όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Προιόντα όπως τα γαλακτωμικά, το λάδι, το κρασί και τα ψάρια από τις οργανωμένες μονάδες ανά περιοχή από την ορεινή μέχρι την παράκτια ζώνη…

 

γράφει ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

Γνωρίζει η κυβέρνηση τι γίνεται στη βάση της κοινωνίας;

Χρόνια τώρα απορούμε αν η κυβέρνηση έχει γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει στη βάση της κοινωνίας. Χρόνια τώρα απορούμε πως η συνταγή εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να είναι νέα δάνεια, πιο αυστηρά φορολογικά μέτρα, μείωση μισθών και συντάξεων, μείωση των δαπανών στην υγεία, διάλυση του κοινωνικού κράτους και ελαχιστοποίησης των δαπανών για την παιδεία…

Η λάθος συνταγή

Όχι η συνταγή αυτή είναι αδύνατον να πετύχει, παρά τους φερόμενους θετικούς δείκτες, γιατί στραγγίζουν την κοινωνία από την ικμάδα της, γιατί βάζουν λουκέτο στην εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα.

Μεγάλη ζημιά και τυφλές πολιτικές

Αναμφιβόλως η ζημιά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη και η ευθύνη βαραίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ευρωπαίους εταίρους που υπαγορεύουν ανθρωποβόρες πολιτικές, βλέποντας την αδυναμία των στελεχών της κυβέρνησης να εκφράσουν ουσιαστικό αντίλογο.

Η λύση βρίσκεται εντός της χώρας και όχι εκτός

Γι’ αυτο και η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται εντός της χώρας και όχι εκτός αυτής. Η λύση βρίσκεται στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικής της χώρας ανά περιφέρεια και ανάλογα με την παραγωγική δυναμική της κάθε περιοχής των φυσικών και γεωγραφικών της πλεονεκτημάτων.

Παραγωγικότητα η μόνη λύση

Η παραγωγικότητα είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει αυτάρκεια αγαθών στις περιφέρειες σε είδη που δεν υπάρχει μεγάλη δυναμική, αλλά και εξαγωγική προοπτική σε είδη που η καλλιέργεια τους είναι πιο συστηματοποιημένη και δυναμική.

Στην Ήπειρο έχουμε τις δυνατότητες

Στην Ήπειρο έχουμε και τις δύο δυνατότητες, παράγουμε προϊόντα μέσω των οποίων τα νοικοκυριά μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους διατροφικές ανάγκες από τη μία, και προϊόντα με εξαγωγική δυναμική από την άλλη. Προϊόντα της Ηπειρωτικής γης όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Προιόντα όπως τα γαλακτωμικά, το λάδι, το κρασί και τα ψάρια από τις οργανωμένες μονάδες ανά περιοχή από την ορεινή μέχρι την παράκτια ζώνη.

Έχουμε λοιπόν τον τρόπο να προχωρήσουμε…

Προσφάτως δείχνουν να έχουν καταλάβει και στην κυβέρνηση πως χωρίς ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με το μέτα για τους νέους αγρότες και τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΓΑ όλα δείχνουν πως η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί βασικό πυλώνα προτεραιότητας για να δούμε επιτέλους, φως στο τέλος του τούνελ.

Διαθέτουμε ποιότητα στα τοπικά μας προϊόντα

Έχουμε λοιπόν τα τοπικά προϊόντα και χρειαζόμαστε ένα οργανωμένο μοντέλο ανάπτυξης που θα δίνει κοινωνικό ανάχωμα στους αδύναμους από τη μία και θα προωθεί την παραγωγική μας δυναμική προς τις προσοδοφόρες αγορές του εξωτερικού.

Ειδικά στην Ήπειρο το καλάθι των προϊόντων έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά απαράμιλλα σε σύγκριση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Χωλαίνουμε στο Μάρκετινγκ

Αυτό που λείπει είναι τα εργαλεία μάρκετινγκ και  η σωστή παρουσίαση και προβολή κατά την εμπορευματοποίηση τους.

Όμως και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν θετικές κινήσεις όπως η προσπάθεια σύμπραξης φορέων για την προώθηση και την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων με τη συμμετοχή του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και των τοπικών και παραγωγικών φορέων.

Οι μεγάλες υποδομές μπορούν να βοηθήσουν

Οι μεγάλες υποδομές που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια όπως το λιμάνι Ηγουμενίτσας, η Εγνατία και Ιονία Οδός είναι καιρός να λειτουργήσουν ως ποτάμια που θα τρέξουν την παραγωγική δυναμική του τόπου.

Απο εμάς εξαρτάται

Υπάρχει η συνταγή, όπως και η λύση, τώρα μένει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κυρίως οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, πως όλο αυτό σταδιακά και συντονισμένα θα γίνει πράξη, πως θα βρούμε τον καλύτερο και πιο ουσιαστικό δρόμο στις πραγματικές και ουσιαστικές αγορές του κόσμου.