Ηγουμενίτσα: ”Η σιωπή είναι ντροπή”

afisa1oΤο μήνυμα που στέλνουν πέντε μαθητές με την αφίσα τους, που κέρδισε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

«Η σιωπή είναι ντροπή», απαντούν πέντε μαθητές της πέμπτης τάξης του Α’ Δημοτικού Ηγουμενίτσας, μέσα από την αφίσα που δημιούργησαν, στο ερώτημα του 18ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το σχολικό έτος 2012-2013, με θέμα: «Η σιωπή είναι ανοχή;».

Οι μαθητές, Αλέξανδρος Βαγγελής, Γιάννης Βαζούκης, Νικόλας Γιόγιακας, Αντώνης Κάτσιος και Κωνσταντίνος Λιανός, κέρδισαν το 1ο βραβείο αφίσας.

Τα παιδιά αποτυπώνουν στο χαρτί, τις σκέψεις και τα συναισθήματα για τη ρατσιστική βία και την προσφυγιά. «Πρωταγωνιστής» στην αφίσα είναι ένας νεαρός Αφρικανός, γιατί θέλησαν να πουν ότι οι ανθρώπινες αξίες δεν έχουν χρώμα.

Ο Αντώνης Κάτσιος, που πριν από τρία χρόνια, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έγινε ένας «μικρός» αυτόπτης μάρτυρας συμπλοκής ανάμεσα σε παράνομους μετανάστες και την αστυνομία, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η σιωπή δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης της βίας, γιατί η σιωπή είναι συνενοχή».

Για τον Νικόλα Γιόγιακα, «η προσφυγιά είναι ένας ξεριζωμός». Όπως αναφέρει, μαζί με τους συμμαθητές του και τη δασκάλα τους, αποφάσισαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό γιατί θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι «η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα βίας των όπλων. H φτώχια είναι μορφή βίας και μάλιστα εξαναγκαστικής. Η βία γεννά βία».

«Για μένα, η προσφυγιά είναι καταστροφή μιας ανθρώπινης ψυχής, γιατί σου παίρνει τα πάντα, γιατί σε αναγκάζει να χτίσεις μια ζωή από την αρχή, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει», λέει ο Αλέξανδρος Βαγγελής.

Ο Κωνσταντίνος Λιανός γνωρίζει ότι «η Ελλάδα, δεν είναι μόνο χώρα υποδοχής προσφύγων. Πολλοί Έλληνες, έφυγαν από τον τόπο τους πρόσφυγες, όπως από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή».

Το βραβείο, θα το αφιερώσουν στους συμμαθητές τους γιατί -όπως αναφέρει ο Γιάννης Βαζούκης- «και εκείνοι είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της προσφυγιάς».

Η δασκάλα που δούλεψε και βοήθησε τους μαθητές στην εργασία, Έλενα Καλαμπάκα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσπάθεια, την ιδέα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

«Η Ηγουμενίτσα, λόγω θέσης, είναι πύλη, και καθώς οι μετανάστες δεν μπορούν να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, λόγω του στρουθοκαμηλισμού της Ευρώπης, συγκεντρώνονται εδώ. Δεν χρειάζεται διδακτορικό πυρηνικής φυσικής για να καταλάβει κανείς ότι μεγάλη συγκέντρωση πεινασμένων, άστεγων και απογοητευμένων ανθρώπων γεννά βία, η οποία καταφανώς δεν μένει αναπάντητη επί ίσοις όροις. Η Ηγουμενίτσα έχει μικρό πληθυσμό και, κατά συνέπεια, το επίπεδο της φιλανθρωπικής περίθαλψης έχει όριο και μάλιστα, με την οικονομική ύφεση που μας έχουν επιβάλει, το όριο αυτό περιορίζεται κάθε ημέρα.

Τα κράτη της Βορείου Ευρώπης κάνουν ανεξόδως λεκτική ανθρωπιστική πολιτική, για εσωτερική κατανάλωση, ενώ ουσιαστικώς “ρίχνουν το μπαλάκι” στην νότια Ευρώπη που την αφήνουν με την “καυτή πατάτα” σε γυμνά χέρια».

Τα παιδιά, καταλήγει η κ. Καλαμπάκα, «ως παιδιά του Δημοτικού σχολείου, ξέρουν λίγα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αλλά ξέρουν πολύ καλά ότι ο Πλάτων λέει πως ο αληθινός ήρωας εξεγείρεται μπροστά σε κάθε μορφή αδικίας, όχι μόνο όταν επηρεάζεται ο ίδιος».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 260 μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, με γραπτά κείμενα, ζωγραφιές, αφίσες και βίντεο. Τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού, με ατομικές και ομαδικές συμμετοχές απέσπασαν συνολικά 33 μαθητές και μαθήτριες, ενώ πολλές ήταν οι συμμετοχές που διακρίθηκαν για τη δημιουργικότητα, τα επιχειρήματα και την τεχνική τους.

Παράλληλα, στον διαγωνισμό συμμετείχαν δεκαπέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο, που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής. Με τις ειδικές συμμετοχές τους, τα παιδιά-πρόσφυγες και οι μαθητές αυτοί, δίνουν το δικό τους στίγμα κατά του ρατσισμού, μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα και την ιστορία τους.

H αξιολόγηση των συμμετοχών πραγματοποιήθηκε από ειδικές επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης Νέων.

Η βράβευση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ