ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ-ΔΗΜΟΥ VELBERT ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

igmdimarxeio

igmdimarxeioΧθες, Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, η τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Ηγουμενίτσας, με τον αντίστοιχο Δήμο Φέλπερτ της Γερμανίας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κάτσινος, ο Δήμαρχος του Φέλπερτ Στέφαν Φράιταγκ,  και ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου « Φιλία Φέλμπερτ» κ. Ρίχτερ, υπέγραψαν, παρουσία Δημοτών,  το Μνημόνιο Αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων, ως επιστέγασμα των φιλικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί.

Της τελετής υπογραφής του Μνημονίου Αδελφοποίησης ακολούθησε συζήτηση, με τα εξής θέματα:

  1. Ανταλλαγή εμπειριών για την αποκομιδή, τη μεταφορά, ανακύκλωση και τις δυνατότητες αξιοποίησης απορριμμάτων (Καλές πρακτικές)
  2. Εργαλεία διοίκησης των Δήμων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ποιες εμπειρίες του Γερμανικού μοντέλου διοίκησης μπορούν να αξιοποιηθούν.
  3. Προοπτικές συνεργασίας στους τομείς Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
  4. Προγράμματα ανταλλαγής νέων
  5. Συνεργασία σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού

 Αντιπροσωπεία του Δήμου Φέλμπερτ, υπό το Δήμαρχο κ. Φράιταγκ, βρέθηκε στη Θεσπρωτία από την Τρίτη, έχοντας σειρά επισκέψεων σε αξιοθέατα, πολιτιστικά μνημεία και άλλα σημεία αναφοράς στο Νομό, παρακολουθώντας παράλληλα δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή  για να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Οι αδελφοποιήσεις προσφέρουν το ιδανικό εργαλείο υλοποίησης της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρώπης και το πέρα από κρατοκεντρικές λογικές, ευέλικτο πλαίσιο ανταλλαγών βέλτιστων πρακτικών.

Ενθαρρύνουν ανταλλαγές εμπειριών σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας στην επίγνωση των πλεονεκτημάτων της εύρεσης συγκεκριμένων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης παρέχουν μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος τον τρόπο ζωής των κατοίκων άλλων χωρών και να αναπτύξει φιλικές σχέσεις. Χάριν του συνδυασμού των ανωτέρω στοιχείων, οι αδελφοποιήσεις συνιστούν ένα εργαλείο επίτευξης αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πολιτών, πόλεων και χωρών, δημιουργώντας τις συνθήκες ανάδυσης μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Πάνω απ΄ όλα, όμως, οι αδελφοποιήσεις αποτελούν το επιστέγασμα ανταλλαγών και σχέσεων και, όχι, απλώς, την απαρχή μιας συνεργασίας. Οι αδελφοποιήσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά μέσο προώθησης μόνιμων στόχων πολιτικής και ανταλλαγών.

Οι δράσεις που δύνανται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο μιας αδελφοποίησης μεταξύ ΟΤΑ είναι κυρίως η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, καθώς και στον τομέα της τεχνογνωσίας σε ζητήματα διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και η ανταλλαγή εμπειριών σε τομείς, όπως, ανάπτυξη, πολεοδομία και χωροταξία, προστασία φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ποιότητα ζωής, πολιτική προστασία, καταπολέμηση της ανεργίας, επαγγελματική κατάρτιση, απασχόληση, ένταξη μειονεκτούντων ατόμων, μεταναστών, καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, πρόληψη της εγκληματικότητας, εθελοντισμός κ.α..

Στόχος της αδελφοποίησης μεταξύ Δήμου Ηγουμενίτσας και του αντίστοιχου του Velbert είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς και η από κοινού διαμόρφωση και υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών σε θέματα όπου διαπιστώνονται κοινές ή συγκλίνουσες θέσεις και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με την αδελφοποίησή τους, οι δύο Δήμοι σηματοδοτούν μια ενισχυμένη πορεία συνεργασίας ανάμεσά τους σε τομείς όπως η προώθηση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η ενδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη καθώς και η ανάπτυξη στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κάτσινος, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αυτής της αδελφοποίησης, που ενισχύει  τους δεσμούς μεταξύ Ελληνικού και Γερμανικού λαού και  ανοίγει μεγάλες προοπτικές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όπως πνευματικό, παιδείας, πολιτισμού, εκπαίδευσης κλπ.