Δήμος Ηγουμενίτσας και ΟΛΗΓ ΑΕ στα μαχαίρια (και πάλι…)

drepanos2

«Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα», θα μπορούσε κανείς να τιτλοφορήσει τη σχέση του Δήμου Ηγουμενίτσας με την ΟΛΗΓ ΑΕ.

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση, ο Δήμος αντιδρά στην απόφαση του ΔΣ της ΟΛΗΓ ΑΕ, να… αντιδράσει στην απόφαση του Δήμου, να προχωρήσει σε εκμίσθωση των καταστημάτων του Δρεπάνου.

Το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΗΓ Α.Ε. ενεργώντας ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών της Ηγουμενίτσας με τις με αριθμ. 27/2021 & 28/2021 αποφάσεις του, προσπαθεί να υφαρπάξει την περιουσία του Δήμου“, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηγουμενίτσας και συνεχίζει:

“Με τέτοιες επαίσχυντες αποφάσεις, όχι μόνο δεν κάνουν τα συμφωνημένα, προκειμένου να αποδοθούν τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες στον Δήμο και στην τοπική κοινωνία, αλλά δυναμιτίζουν την όποια προσπάθεια.

Εμφανίζουν τα πραγματικά τους πρόσωπα και τις επιδιώξεις τους  και προσπαθούν να σφετεριστούν την περιουσία, που νομίμως κατέχει ο Δήμος.

Ξεχνά μάλλον, η εξελισσόμενη σε επικίνδυνη για τα συμφέροντα της Ηγουμενίτσας, ηγεσία της ΟΛΗΓ Α.Ε. ότι μόλις πριν ένα χρόνο ανέκρουσε πρύμναν για το ίδιο θέμα.

Δεν γνωρίζουν ότι το κάμπινγκ, το κεντρικό και τα δύο αναψυκτήρια κατασκευάστηκαν από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, με χρήματα των δημοτών, στους οποίους και ανήκουν, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο Δήμος δαπανά χρήματα για την ναυαγοσωστική κάλυψη;

Δεν καταλαβαίνουν επιτέλους, ότι στη συνείδηση όλων, το Δρέπανο ανήκει στον Δήμο;

Ποιους άραγε εξυπηρετούν αυτές οι αποφάσεις;

Καλούμε λοιπόν, τους τοπικούς Βουλευτές, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, τους Επιστημονικούς και Επαγγελματικούς φορείς και όλους τους Δημότες να στηρίξουν ξεκάθαρα το δίκαιο αίτημα του Δήμου.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα προβεί σε κάθε ενέργεια, με σκοπό να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του, έναντι εκείνων που τα επιβουλεύονται.

Είχε προηγηθεί η κατά πλειοψηφία και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος απόφαση του ΔΣ της ΟΛΗΓ ΑΕ, να προχωρήσει σε “άσκηση των προσηκόντων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων και δη την προσφυγή ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Κεντρικής Μακεδονίας, άρθρο 227 επ. Ν. 3852/2010 ως ισχύει, επιφυλασσόμενοι για κάθε άλλο ένδικο μέσο και βοήθημα που προβλέπεται στο νόμο” κατά των αποφάσεων 36 & 37/2021 της Οικονομικής Επιτροπής του ∆ήμου Ηγουμενίτσας, για την εκμίσθωση των δύο παραλιακών καταστημάτων στο Δρέπανο, του πρώην “Κεντρικό” και του πρώην “Soho”.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ κ. Αθανάσιου Πορφύρη, όπως αυτή καταγράφεται επίσημα στις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια με ΑΔΑ: 9Ξ45469ΗΞ2-ΨΡ9 & 65ΠΛ469ΗΞ2-ΚΡΒ:

“Οι δυο ανωτέρω προκηρύξεις συνιστούν διαχειριστικές ενέργειες από άλλους φορείς πλην της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. και χωρίς τη συναίνεση αυτής επί των ανωτέρω κτηρίων αντιστρατεύονται το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών, υποχρεούμεθα να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Οργανισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω εισηγούμαι την άσκηση κάθε προβλεπόμενου ενδίκου μέσου ή βοηθήματος για την προάσπιση των συμφερόντων της Ο.Λ.ΗΓ.Α.Ε.»

Προξενεί έκπληξη η απόφαση της ΟΛΗΓ ΑΕ , καθώς μόλις τον περασμένο Μάιο, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, το σχέδιο Μνημονίου Συνεννόησης Συναντίληψης και Συνεργασίας (MOU) με τον ΟΛΗΓ για την περιοχή του Δρεπάνου.

Ένα μνημόνιο, που ήρθε μετά τις πολεμικές τότε ανακοινώσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας περί «casus belli» για την αντίστοιχη τότε απόφαση της ΟΛΗΓ να προχωρήσει σε δημοπράτηση καταστημάτων στο Δρέπανο, την οποία και η ΟΛΗΓ τελικά, απέσυρε

Σύμφωνα με το μνημόνιο εκείνο η διαχείριση του Δρεπάνου, θα περνούσε προσωρινά στο Δήμο, ο οποίος θα είχε και την ευθύνη συντήρησης, καθαρισμού και εκμετάλλευσης ολόκληρου του χώρου μέχρι και το Μακρυγιάλι, εισπράττοντας τα όποια ενδεχόμενα έσοδα, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οριστικής  παραχώρησης της λεγόμενης «χερσαίας» ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Με το μνημόνιο αυτό, όπως έλεγαν τότε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόσο ο Δήμαρχος Γ. Λώλος, όσο και η πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΗΓ ΑΕ Ρεγγίνα Δηλαβέρη, «έρχεται να τακτοποιηθεί προσωρινά ένα θέμα, που εκκρεμεί από το 2002» και έχει προκαλέσει κατά καιρούς, αλλά και πρόσφατα, εντάσεις στις σχέσεις του Δήμου με τον Οργανισμό.

Το μνημόνιο μάλιστα τροποποιήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΟΛΗΓ και του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο, αλλά προφανώς ουδέποτε τελικά υπεγράφη κι έτσι η ΟΛΗΓ ΑΕ, παραμένει “αποκλειστικός διαχειριστής” της “χερσαίας ζώνης” του Δρεπάνου, έως ότου αυτή περάσει στον ιδιώτη, μαζί με όλα τα παράλια της Θεσπρωτίας!