Κούρεμα ή χαμηλότοκος δανεισμός;

Η  αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης δεν είναι μόνο εσωτερική υπόθεση. Είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκή υπόθεση. Εκεί έξω λοιπόν στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας συνειδητοποιούν, ότι η ελληνική κρίση δεν θεραπεύεται με τις τρέχουσες συνταγές και ότι η χώρα αν δεν υπάρξουν γενναίες  αποφάσεις δύσκολα θα βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφικές πληροφορίες για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση στην Ελλάδα και ανατραπεί η πολιτική ομαλότητα μελετώνται σενάρια τα οποία βασίζονται στην ρεαλιστική εικόνα της χώρας και όχι  σε πολιτικοοικονομικά δόγματα.

Αυτό εξηγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον δισταγμό να απελευθερωθεί η επόμενη δόση δανείου στη χώρα, αφού έντονος είναι ο σκεπτικισμός ότι η χώρα παρά την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ από την κυβέρνηση δεν μπορεί να τα καταφέρει, ενώ  οι κοινωνικές αντοχές έχουν εξαντληθεί και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μία σπίθα από την κοινωνική αναταραχή και έκρηξη.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν η αντίδραση διαδηλωτών στις δηλώσεις του απεσταλμένου της γερμανικής καγκελαρίας κ. Φούχτελ με θύμα τον Γερμανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη ο οποίος προπυλακίστηκε από το μενόμενο πλήθος.

Οι χώρες της ευρωζώνης φαίνεται πως προσανατολίζονται στο να καλυφθεί καταρχήν μόνον το χρηματοδοτικό κενό ύψους 13,5 δις ευρώ που θα δημιουργηθεί μέχρι το 2014, και όχι μέχρι το 2020. «Θα εστιάσουμε στο 2013 και στο 2014, για ένα ποσό της τάξης των 13,5 δις. ευρώ», δήλωσε στο Reuters πρόσωπο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες,  ενώ επικαλούμενη ευρωπαίους διπλωμάτες η Handelsblatt αναφέρει ότι το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί χωρίς νέο δανεισμό.

Με ποιο τρόπο; Αφενός θα μπορούσε να αποφασιστεί δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει ήδη η Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της, θέμα που έθεσε ανοιχτά την Τρίτη και ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αφετέρου εξετάζεται και το ενδεχόμενο τα μελλοντικά δάνεια από τον EFSF να δοθούν με μηδενικό επιτόκιο ή με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Και οι δύο αυτές προτάσεις, όπως σημειώνει σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Δώρο δισεκατομμυρίων έρχεται να σώσει την Ελλάδα», ισοδυναμούν πρακτικά με απευθείας χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους προϋπολογισμούς των ευρωπαίων εταίρων, αφού αυτοί θα στερηθούν εσόδων, τα οποία πρέπει να βρουν τρόπους να τα αντλήσουν από άλλες πηγές.

Για νέο κούρεμα και νέο δανεισμό

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη κύκλους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς απευθείας χρηματοδότηση ή ένα κούρεμα του χρέους, η χώρα δεν μπορεί να σωθεί. Ήρθε λοιπόν η στιγμή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι κυβερνήσεις να πούν στους πολίτες τους ότι θα πρέπει να διαγράψουν ένα μέρος των φορολογικών εσόδων που επιστρατεύθηκαν για τη διατήρηση της ευρωζώνης.

«Μέχρι πρότινος οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης διαβεβαίωναν τους πολίτες τους ότι θα επιστραφεί το σύνολο της βοήθειας που έχει διοχετευτεί στις χώρες της κρίσης. Παρά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες όμως, στον οικονομικό σχεδιασμό των Ελλήνων υπάρχει ένα κενό της τάξης των 32 δισ. ευρώ, καθώς η ύφεση ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με όσα αρχικά αναμένονταν. Η τρύπα αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί με επιπρόσθετα δάνεια καθώς αυτά θα οδηγούσαν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ήδη υπέρογκου χρέους της χώρας. Και καθώς το ενδεχόμενο κουρέματος σε βάρος των δημοσίων πιστωτών απορρίπτεται, κυρίως από τη Γερμανία, απομένει μόνον η λύση της απευθείας χρηματοδότησης», αναφέρει η SZ του Μονάχου εξηγώντας στη συνέχεια τις δυο προτάσεις που εξετάζονται.