Πανέτοιμη να υποδεχτεί τους τουρίστες του Δεκαπενταύγουστου η Ουρανούπολη.

Με την πληρότητα στα ξενοδοχεία της να φτάνει ήδη στο 100% και με καθαρή, πλέον, ατμόσφαιρα, μετά την ύφεση της καταστροφικής πυρκαγιάς των τελευταίων ημερών, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους τουρίστες και του Δεκαπενταύγουστου η προ του Άθω περιοχή στη Χαλκιδική.

Μάλιστα, στη φετινή σεζόν, την Ουρανούπολη, την Αμμουλιανή και την Ολυμπιάδα επισκέπτονται και τουρίστες από νέες -για την περιοχή- αγορές, όπως από τη Βόρεια Ιταλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Ποιος είναι ο απολογισμός, για τον τουρισμό, της καταστροφικής πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 9 Αυγούστου στην περιοχή, κατακαίγοντας -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους;

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω, Μαρία Παππά, η επίπτωση στον τουρισμό της περιοχής ήταν ελάχιστη. Ακόμη και οι τουρίστες που έφυγαν προληπτικά από τα ξενοδοχεία της προσωρινά εκκενωμένης ζώνης το πρωί της 9ης Αυγούστου, επέστρεψαν το βράδυ της ίδιας ημέρας για να συνεχίσουν τις διακοπές τους.

«Οι απώλειες κρατήσεων και οι ακυρώσεις που είχαμε ήταν ελάχιστες, σε αντίθεση βέβαια με την επίπτωση στα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων της περιοχής. Οι ίδιοι άνθρωποι που το καλοκαίρι ασχολούνται με τον τουρισμό, τον υπόλοιπο χρόνο έχουν τα χωράφια τους, τους ελαιώνες, τα μελίσσια τους και πολλά από αυτά πλέον δεν υπάρχουν, μετά την πυρκαγιά», εξηγεί στο ΑΜΠΕ.

Και τουρίστες από νέες αγορές

Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, η περιοχή προσελκύει πολλούς Ρώσους τουρίστες, αρκετούς Βούλγαρους, αλλά και Γερμανούς. «Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της σεζόν δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα έχουμε τουρίστες από τη Γερμανία, λόγω και της γενικότερης κατάστασης, τελικά έχουμε αρκετούς», σημειώνει η κα Παππά, σύμφωνα με την οποία η Αμμουλιανή και η Ολυμπιάδα υποδέχονται φέτος και αρκετούς Ιταλούς τουρίστες.

«Η αγορά της Ιταλίας είναι νέα για την περιοχή και άνοιξε μετά από συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε ένα τουριστικό γραφείο από το Μπέργκαμο και σε καταλύματα της περιοχής. Μάλιστα, η ροή αυτή θα συνεχιστεί και το 2013, καθώς η ιδιοκτήτρια του γραφείου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή, αναζητώντας και νέους συνεργάτες. Οι Ιταλοί προτιμούν ως επί το πλείστον ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων», λέει.

Νέες αγορές είναι για την περιοχή και αυτές της Ολλανδίας και του Βελγίου. Τουρίστες από τις δύο χώρες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Ολυμπιάδα, ενώ δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το τουριστικό προϊόν της περιοχής, που μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζαν καν, όπως σημειώνει η κα Παππά.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών, από παραδοσιακές και νέες αγορές, αντισταθμίζουν, ως προς έναν βαθμό, τη μειωμένη σε σχέση με πέρυσι προσέλευση Ελλήνων επισκεπτών στην περιοχή, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Αλ.Γ

ΑΠΕ/ΜΠΕ