Περιφερειάρχης: Να επανεξεταστεί η απόφαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τις μονάδες ασφαλτικών

kaxrimanisa

kaxrimanisaΈκκληση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας να επανεξετάσει την χθεσινή, ομόφωνη, απόφαση του με την οποία απέρριψε τις εναλλακτικές θέσεις για εγκατάσταση μονάδων πετρελαιοειδών που πρότεινε μελέτη, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να προστατευθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας.

Μεταξύ άλλων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης τόνισε:

«Έχουμε αγωνία τι θα γίνει με τα ασφαλτικά στη Θεσπρωτία, γιατί εκεί έχει δημιουργηθεί μια πολύ καλή ιχθυοπαραγωγή που εξάγεται στο εξωτερικό. Κάναμε συζητήσεις με το Δήμαρχο, τον οποίο τιμώ και γνωρίζω χρόνια, καθώς και με συμβούλους. Στη θέση «Γωνιά» προβλέπεται η εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων, τριών και τεσσάρων εταιριών. Για τη συγκεκριμένη θέση ήταν θετικός και ο Δήμαρχος αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο – στο οποίο δεν ψηφίζει ο ίδιος – πήρε ομόφωνα αρνητική απόφαση. Τη θεωρώ λανθασμένη και κάνω έκκληση να ξαναδούν το θέμα στη σωστή του διάσταση και να μην έχουμε φοβία και φοβικά σύνδρομα στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του τόπου».

Ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο της δήλωσής του είπε ότι θα ήταν εύκολο και για την Περιφέρεια να μην αναλάμβανε βάρη που δεν της ανήκουν (π.χ. διαχείριση στερεών απορριμμάτων), ωστόσο, συμπλήρωσε, εάν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη στον τόπο μας και να μην έχουμε στιγμές αγωνίας για το αύριο στην Ήπειρο, «εμείς ως αιρετή Περιφέρεια πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες για να λυθούν όλα αυτά τα θέματα που αφορούν γενικότερες προσπάθειες»

«Είναι εύκολο – κατέληξε– να ακούγεται ότι ένα θέμα απορρίπτεται και μάλιστα ομοφώνως, αλλά αυτές οι ευκολίες, δεν κρατάνε πολλές μέρες και δημιουργούν στη συνέχεια προβλήματα, τα οποία κάποια μέρα όταν κάνουμε αυτοκριτική και δούμε ποιο ώριμα τα πράγματα, αντιλαμβανόμαστε ότι έπρεπε να είχαμε το θάρρος της γνώμης και να είμαστε αυτοί που χρειάζεται στην Ήπειρο».

Εκδήλωση της Περιφέρειας για την Ημέρα Μνήμης

των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στου Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 20:30 η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκαν στη σημασία της εκδήλωσης και απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών στην εκδήλωση για την απόδοση τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης σημείωσε: «Διαχρονικά η πόλη των Ιωαννίνων και εμείς ως Περιφέρεια τιμούμε τους συντοπίτες μας που πρόσφεραν όλα τα χρόνια στο γίγνεσθαι της περιοχής, αλλά και ανθρώπους θύματα στη θηριωδία των Γερμανών ναζιστών. Καλούμε όλους να συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση και αυτό είναι ένα δείγμα ότι δεν τους ξεχνάμε ποτέ».

 

Ο κ. Μ. Ελισάφ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα στρατόπεδα του θανάτου. Η ελληνική πολιτεία έχει θεσπίσει την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Εβραίων θυμάτων στα στρατόπεδα του θανάτου. Σε αυτό το πλαίσιο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, πραγματοποιείται μια ανάλογη εκδήλωση. Είναι μια εκδήλωση τιμής και μνήμης προς όσους χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια εκδήλωση ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό. Είναι μια πολύ επίκαιρη εκδήλωση για τις δύσκολες ημέρες που περνάμε. Προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την παραδειγματική μνήμη που γονιμοποιεί τα τραύματα του παρελθόντος και γίνεται απελευθερωτική. Σε αντίθεση με την ‘κλασική μνήμη’ που αναμηρυκάζει τα πράγματα του παρελθόντος και επιδεινώνει με αυτόν τον τρόπο τα τραύματα».

 

 Στο ΕΣΠΑ η «Ανάδειξη παραδοσιακών λιθόστρωτων

και πέτρινου γεφυριού Καβαλλαρίου»

Ένα ακόμη έργο που αφορά την «Αγροτική Αναγέννηση» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Πρόκειται για την «Ανάδειξη παραδοσιακών λιθόστρωτων και πέτρινου γεφυριού Καβαλλαρίου Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου», με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 470,000 ευρώ. Φορέας της πρότασης είναι ο Δήμος Ζαγορίου και φορέας υλοποίησης η «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.».

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν αφορούν την κατασκευή καλντεριμιών, την αναβάθμιση και προστασία της περιμέτρου του λόφου της Αγίας Τριάδας και του ανοδικού δρόμου προς την κεντρική πλατεία, την επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του οικισμού και την υπογείωση παροχών ηλεκτροδότησης υφιστάμενων φωτιστικών ιστών και τη διαμόρφωση – ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου του πέτρινου γεφυριού που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού. Η χρονική διάρκεια της πράξης είναι 27 μήνες.

Σύμφωνη γνώμη ΕΔΑ για την ύδρευση

Ζερβοχωρίου – Προδρομίου Δήμου Σουλίου

 

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες Ζερβοχωρίου και Προδρομίου του Δήμου Σουλίου, καθώς με έγγραφο του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασίας ανάθεσης του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 677.839,70 €.

 

Συνεργασία με ΙΓΜΕ- καθαρισμοί τάφρων

Στη συνάντηση με τα στελέχη του ΙΓΜΕ, επαναξετάστηκαν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα κατολισθητικά φαινόμενα στην Ήπειρο και ειδικότερα για αυτά που έχει αναλάβει την εκπόνηση μελετών το Ινστιτούτο, ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις κατολισθήσεις που σημειώνονται στην Τ.Κ. Μουζακαίων του Δήμου Ιωαννιτών. Για τη συγκεκριμένη περιοχή είπε ότι το ΙΓΜΕ εκπόνησε τα πρώτα στάδια της μελέτης και έγιναν όσα υπέδειξε να γίνουν άμεσα. «Χωρίς μελέτες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Ότι μας παραδίνεται, το διαβιβάζουμε στα αρμόδια υπουργεία, που πρέπει να πάρουν αποφάσεις», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις εργασίες καθαρισμού τάφρων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, υπογράμμισε την αδυναμία των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ανέφερε ότι η Περιφέρεια ανέλαβε να βοηθήσει με τα μηχανήματα της στον καθαρισμό δύσκολων σημείων, προσθέτοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τη συνεργασία που υπάρχει με ορισμένες υπηρεσίες, που «αντί να βοηθήσουν, προκαλούν προβλήματα», ως προς τη διαχείριση των αυτοφυών δένδρων των τάφρων.

 Περιφέρεια και Υπάλληλοι έκοψαν

την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους

Με τις ευχές όλων για μια δημιουργική χρονιά με γνώμονα την συνεργασία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφέρειας Ηπείρου και του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε το προσωπικό της Περιφέρειας για τη συνεργασία τους στην καθημερινή διευθέτηση των ζητημάτων των πολιτών. «Εμείς είμαστε υπηρεσία και παρέχουμε βοήθεια στον κόσμο», σημείωσε. Ακόμη, επανέλαβε την αντίθεση όλων των Περιφερειαρχών, όπως αυτή έχει εκφραστεί με τις σχετικές ενέργειες της ΕΝ.ΠΕ., στη διαδικασία διαθεσιμότητας που έχουν τεθεί και υπάλληλοι της Περιφέρειας. «Ειδικά στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι όλοι χρήσιμοι. Είμαστε λίγοι, δεν είμαστε πολλοί. Για αυτό πρέπει να σηκωθούμε πιο ψηλά», τόνισε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη, περιφερειακοί σύμβουλοι, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας και δεκάδες υπάλληλοι. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας κ. Ι. Λυκοτραφίτης, καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Πρ. Χατζηεφραιμίδης και Ι. Παπαδημητρίου.