Πάτρα: Κρίσιμες μαρτυρίες για την σύλληψη των εμπρηστών που κατέκαψαν 11.500 στρέμματα

Τους εμπρηστές που κατέστρεψαν 11.500 στρέμματα βορειοδυτικά της Πάτρας, ξημερώματα 18 Ιουλίου και προκάλεσαν μια απίστευτη οικολογική καταστροφή δεκαετιών, συνεχίζουν να αναζητούν οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οπως η «Πελοπόννησος» πληροφορείται, η ανάκριση έχει επικεντρωθεί σε συγκεκριμένο κύκλο ατόμων από την περιοχή, που θεωρούνται ύποπτα για την τέλεση του εμπρησμού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εξεταστεί κάτοικος της περιοχής ως ύποπτος, που δήλωσε ότι την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ο ίδιος βρισκόταν σε τραπεζικό υποκατάστημα για να κάνει ανάληψη χρημάτων. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Πυροσβεστική έχει ζητήσει από τις κάμερες που διαθέτει το συγκεκριμένο υποκατάστημα να γίνει ανάλυση των στοιχείων, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι κινήσεις του υπόπτου εκείνο το βράδυ.

Ο φάκελος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί είναι ιδιαίτερα ογκώδης και φέρεται να έχουν ληφθεί καταθέσεις από πολλά άτομα, κυρίως κατοίκους των Σελλών απ’ όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Σκοπός είναι η υπόθεση να φθάσει στις εισαγγελικές αρχές με ουσιαστικά στοιχεία, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχει η διαδικασία άσκησης διώξεων, εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν από τις καταθέσεις και τις μαρτυρίες.

Την πεποίθηση ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού την είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή οι πυροσβεστικές αρχές, καθώς τα πρώτα πυροσβεστικά που βρέθηκαν στο σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά, βρέθηκαν αντιμέτωπα με ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο. Η εκτίμηση των πυροσβεστών είναι ότι μόνο με εύφλεκτο υλικό η φωτιά θα μπορούσε να έχει επεκταθεί με τόσο γοργούς ρυθμούς, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν μπορεί να ήταν εκείνη τη βραδιά δυνατοί, όχι όμως ικανοί να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ολόκληρη χαράδρα, όπως περιγράφεται από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που βρέθηκαν πρώτοι στο σημείο.

Πάντως, ένα μήνα μετά τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, οι πληγές δύσκολα μπορούν να κλείσουν για τους κατοίκους της περιοχής, που υπέστησαν ολική καταστροφή. Από τον αντιδήμαρχο, αρμόδιο για τη Δημοτική Ενότητα Ρίου, Γιάννη Μανέττα, διαβιβάστηκαν στον ΕΛΓΑ 195 αιτήσεις για ζημιές που υποβλήθηκαν στη Δημοτική Ενότητα Ρίου, από όσους ζημιώθηκαν από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά. Συνολικά έχουν καεί πάνω από 6.000 ελαιόδεντρα στις κοινότητες Πλατανίου, Ανω Καστριτσίου, Κάτω Καστριτσίου, Αργυράς και Σελλών.