Σταύρος Καλογιάννης: Καμία εξέλιξη στο θέμα της αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά τον πόλεμο του ’40

Απάντηση έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Δένδιας στη νέα Ερώτηση (αρ. πρωτ 4118/2014) που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα τη στασιμότητα στην «αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών» κατά τον πόλεμο του ’40.

Στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «κατά την πρώτη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ) στα Τίρανα την 25η Απριλίου 2012, υπογράφηκε ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της επιτροπής και τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση της εν λόγω Συμφωνίας. Στα πρακτικά της παραπάνω συνεδρίασης, η Αλβανική πλευρά δεσμεύτηκε για την άμεση έναρξη εργασιών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες που υποδείχθηκαν από Ελληνικής πλευράς (δόθηκαν 6 αρχικά σημεία), καθόσον απαιτείται έγκριση από τις τοπικές αρχές για την πραγματοποίηση εργασιών, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί».

Και καταλήγει: «Στην παρούσα φάση επίκειται νέα συνεδρίαση της ΜΜΕ που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα σε χρόνο που θα καθοριστεί κατόπιν συνεννοήσεως με την Αλβανική πλευρά στην οποία έχει ήδη αποσταλεί η σχετική πρόταση. Τέλος το ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θέτει το θέμα ως βασικό ζήτημα σε όλες τις διμερείς επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων».

Ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε: «Δυστυχώς 2,5 χρόνια μετά την πρώτη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν έχει ορισθεί ακόμα η δεύτερη συνεδρίασή της, στην Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες επί του εδάφους. Θα παρακολουθώ τις ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων από κοντά, ώστε να αποδοθούν επιτέλους οι δέουσες τιμές στους ήρωες του έπους του ‘40».