Τελικό Συνέδριο του έργου Hidden Innovation

Ιωάννινα, 9 Μαΐου 2013 – Η Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνει στα Ιωάννινα συνέδριο με θέμα: «Προωθώντας την ήπια καινοτομία στην περιοχή MED για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στο ξενοδοχείο Grand Serai στο πλαίσιο του έργου “Hidden Innovation Initiatives for SMEs”, του οποίου ηγείται η Περιφέρεια Ηπείρου με εταίρους από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος MED και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου συνεργασίας, πληροφορεί τους επιχειρηματίες για νέες ιδέες και εργαλεία καθώς και για καινοτόμες μεθόδους οργάνωσης των επιχειρήσεών τους, ενώ ανοίγει νέους δρόμους για την προώθηση των προϊόντων τους.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει με ομιλία ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ευρωπαϊκές πολιτικές καινοτομίας και καλές πρακτικές μέσα από τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην Πρώτη ενότητα με θέμα Ευρωπαϊκές πολιτικές καινοτομίας θα μιλήσουν ο κ. Γιάννης Πιερράκης, Επικεφαλής Ερευνών για Επενδύσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Δρ Νίκος Κομνηνός, Διευθυντής του Ερευνητικού κέντρου Urban and Regional Innovation, ο Δρ J.M.J. Severijn, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Διεθνοποίησης, Provincie Limburg, Ολλανδία και ο κ. Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης, Πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στην Δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστούν παραδείγματα από τις μεσογειακές χώρες από τους Δρ Δημήτρη Μπουραντά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κύριλλο Δημανόπουλο από το Γραφείο Διασύνδεσης MED- IPA, Θεσσαλονίκη, κ. Gianluca Carenzo, Τεχνολογικό Πάρκο Padano (Ιταλία) καθώς επίσης και από εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μασσαλίας.

Στην Τρίτη ενότητα θα παρουσιαστούν Μελέτες περιπτώσεων ΜμΕ στη Μεσόγειο που έχουν εφαρμόσει Ήπια Καινοτομία, από εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου της επαρχίας του Καστεγιόν, της Μασσαλίας και του Αναπτυξιακού Φορέα Lamoro της Ιταλίας. 

Στο κλείσιμο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα του έργου από την συντονίστρια του έργου κ. Ελένη Καλαμπόκα και τους εκπροσώπους των εταίρων του έργου: ο οδικός χάρτης πολιτικών ήπιας καινοτομίας και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ένα βασικό εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα της πληροφόρησης στους επιχειρηματίες για νέους τρόπους οργάνωσης της μονάδας τους. Δίνονται λύσεις σε αδυναμίες, ελλείψεις ή ανεπάρκειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παρεχόμενης εργαλειοθήκης και των εκπαιδευτικών ενοτήτων.

Με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, η Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε το στίγμα της αναγκαιότητας χρήσης μεθόδων ήπιας καινοτομίας ως πρακτικής των ΜμΕ αποτελώντας έτσι το εφαλτήριο αντίστοιχων έργων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου που θα αναπτύξουν και θα αναδείξουν την  επιχειρηματικότητα της περιοχής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο στην διεύθυνση: http://www.php.gov.gr/enimerosi/anakoinoseis/2269-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-hidden