Σταύρος Καλογιάννης: Καμία αντίδραση από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας για την άτυπη συγχώνευση Olympic Air και Aegean

kalogiannis

Σε καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας για τη διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών Olympic Air και Aegean.

Ο Σταύρος Καλογιάννης έφερε και πάλι το θέμα στη Βουλή, με σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών.

Στην Ερώτησή του ανέφερε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 28ης Ιανουαρίου 2011, με την οποία απαγορεύθηκε η συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών Aegean Airlines και Olympic Air, ήταν θετική για τους Έλληνες πολίτες, ιδίως για τους Ηπειρώτες, καθώς από το καλοκαίρι του 2010, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης των δύο εταιρειών να συγχωνευθούν, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην Ήπειρο. Δηλαδή οι δύο εταιρείες είχαν προχωρήσει σε συντονισμό πριν καν εγκριθεί η συγχώνευσή τους.

Αυτή η απουσία επιλογής είχε θέσει τους συμπολίτες μας υπό την ομηρία μίας μόνον εταιρείας, της Olympic Air, η οποία μπορούσε πλέον να αυξάνει και την τιμή των εισιτηρίων, όπως και έκανε. Το εισιτήριο Ιωάννινα – Αθήνα, aller-retour, κοστίζει 300 ευρώ (!), όταν το εισιτήριο Αθήνα – Βρυξέλλες  (επίσης aller-retour) είναι της τάξεως των 200 ευρώ!

Όμως, παρά την απόφαση της Ευρ. Επιτροπής, στην ουσία δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, καθώς η Aegean έκλεισε τα γραφεία της στα Ιωάννινα και απέλυσε το προσωπικό ενώ η Olympic Air διατηρεί τα εισιτήριά της σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ουσιαστικά, δηλαδή, υπάρχει πλήρης συνεργασία των δύο εταιρειών, χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα.

Απαντώντας στην Ερώτηση του Στ. Καλογιάννη στη Βουλή, οι μεν Υφυπουργοί Οικονομικών κ. Σαχινίδης και Υποδομών κ. Βούγιας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, ο δε Υφυπουργός Ανταγωνιστικότητας κ. Ρόβλιας παρέπεμψε σε έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το οποίο εντελώς αόριστα αναφέρει ότι: «η Επιτροπή Ανταγωνισμού διατηρεί την εποπτεία ελέγχου ενδεχόμενης εναρμονισμένης πρακτικής των δύο αεροπορικών εταιριών, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και του άρθρου 101 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τυχόν αντι-ανταγωνιστικός χαρακτήρας της διακοπής δρομολογίων των δύο αεροπορικών εταιρειών (όπως της γραμμής Αθήνα – Ιωάννινα από την Aegean Airlines ήδη πριν την απόρριψη του σχεδίου συγκέντρωσης) διερευνάται από την Υπηρεσία μας βάσει τόσο σχετικών καταγγελιών, όσο και αυτεπάγγελτης έρευνας, ενώ για την πρόληψη και την καταστολή τυχόν αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών διενεργήθηκε ήδη από το καλοκαίρι του 2010 επιτόπιος έλεγχος στα γραφεία τους από τους εντεταλμένους υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας. Τα πορίσματα της ως άνω έρευνας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί».

Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης επισημαίνει: «Με τέτοιες υπεκφυγές και απίστευτες αοριστολογίες και με τους σχετικούς ελέγχους να μην έχουν καταλήξει σε πορίσματα, παρά το γεγονός ότι πέρασε ήδη ένας χρόνος, είναι αδύνατο να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός στις αερομεταφορές και κατά συνέπεια ο Έλληνας πολίτης. Τονίζω ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον οποίο έχω ενημερώσει με αναλυτικά στοιχεία για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, δεν μου έχει απαντήσει.

Συνεχίζω να αγωνίζομαι για το θέμα και κατόπιν της απαράδεκτης απραξίας των αρμόδιων Ελληνικών Αρχών, η οποία ευνοεί πλήρως τις δύο αεροπορικές εταιρείες, προτίθεμαι να προσφύγω και πάλι στον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Almunia».