Σε οριακό σημείο ο Καλαμάς – Τα προβλήματα από την “GAIA” στην Ήπειρο

Lightening

Σε πτώσεις δέντρων, μικρές ζημιές σε πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις, καταπτώσεις πετρών και φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο και διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές, περιορίζονται μέχρι στιγμής τα προβλήματα που δημιούργησε στην Ήπειρο η κακοκαιρία.

Προβλήματα που στο σύνολό τους εκδηλώθηκαν αργά το βράδυ, εξ’ αιτίας των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν. Προσωρινά έκλεισαν η παλαιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων – Άρτας, από πτώσεις δέντρων και η πυροσβεστική κινήθηκε για την κοπή και απομάκρυνσή τους.

Η πολιτική προστασία Περιφέρειας και Δήμων βρίσκεται από το πρωί σε διάφορα σημεία για την απομάκρυνση φερτών υλικών από τις οδούς και την πλήρη αποκατάσταση της βατότητας.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε διάφορους οικισμούς με χωριά του Πωγωνίου και τμήμα του οικισμού Λαδοχωρίου στην Ηγουμενίτσα να παραμένουν από το βράδυ του Σαββάτου χωρίς ρεύμα.

Υπερχείλιση σημειώθηκε σε αποστραγγιστική τάφρο στην Άρτα και στο Πέραμα Ιωαννίνων.

Ελάχιστες οι περιπτώσεις που η πυροσβεστική κλήθηκε για άντληση υδάτων από αυλές και υπόγεια.

Στη Θεσπρωτία, σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Καλαμά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εκδηλωθεί πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό που ανησυχεί τις αρχές είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει στη Θεσπρωτία τα νερά που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή των Ιωαννίνων. Τα θυροφράγματα είναι ανοιχτά από την Παρασκευή και όλοι ελπίζουν ότι δε θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Κανονικά λειτουργεί η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας και για τα πλοία ανοιχτού τύπου, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν χθες έχουν εξασθενήσει σημαντικά. Κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης, ενώ δε θα εκτελεστεί και το δρομολόγιο Ηγουμενίτσας – Παξών.

Κλειστή θα μείνει το επόμενο διάστημα η πεζογέφυρα στην περιοχή Ραφτανίτικο των Τζουμέρκων, κοντά στη γέφυρα της Πλάκας. Στη γέφυρα παρουσίαστηκαν ζημιές, εξ’ αιτίας της κακοκαιρίας στο κεντρικό βάθρο και κατόπιν αυτοψίας μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή.